esmaspäev, 12. november 2018

KUUEKÜMNE SEITSMES PARALLEEL- Anneli Lamp


 Täna hommikul ootas mind postkastis armas üllatus-poetess Anneli Lambi luuleraamat "Kuuekümne seitsmes paralleel," mis on juba äkki kolmas või neljas selle autori luuleraamat, mille olen läbi lugenud ja mis mul kodus olemas on, eriliste raamatute riiulis, sest armas pühendus on sees.

 Kui autor oma tütrega sügisel Vorkutasse reisis, saime ka meie, tema fb sõbrad, sellele "kaasa elada." Jah, koht on ju masendav ja Anneli (isa) mälestused väga valusad, aga kui minu isa oleks seal vangilaagris olnud ja mul oleks võimalus sinna sõita, käituksin samuti nagu Anneli.

 See on alles kolmas raamat kirjastuse PALJASJALG sarjast "Eesti 100 luuleraamatut," mis mul kodus olemas on ja mille olen ka läbi lugenud. Andsin aasta eest ise selle kirjastuse kaudu välja oma luuleraamatu "Reisikirjad" (mida on jätkuvalt  võimalik minu käest 10 euro eest tellida)ning olemas on ka Riina Einasto luuleraamt "Kuupeeglist." Põhjus on selles et ma ei jaksa tõesti neid osta, kuigi väga tahaksin.

 Anneli Lambi käekiri mulle meeldib, väga meeldib. Antud luuleraamat on hästi kodusoe, mitte üdini lembelüüriline, aga mina tundsin sireli lõhna, sain kõndida ka oma lapsepõlveradu, niita vikatiga jne ...
Valdavalt on tegu loodusluule kogumikuga aga Anneli loomingust ei puudui ka vürts, ehk julged ja otsesed väljaütlemised, mis annaavad juurde, mitte ei võta ära. Meil on ju ometi sõnavabadus!

 Luuleraamatu lõpp kõneleb (mõningad proosatekstid) sellest millele raamatu pealkiri vihjab- Vorkutast. Kirjutatd otse kohapeal ning valu ja emotsioonid on tuntavad. See ongi valus-ilus raamat, mis peaks igale eestlasele, kes on mingil määral kokku puutunud raske sõjaajaga, huvi pakkuma. Minu igatahes pakkus, kuigi mu ema pääses küüditamisest, aga ämm ei pääsenud ...

 Toon mõne luulenäite:

paralleelid 67. paralleelil

isa oli Venemaale viies 32
sama vana on ka
tema tütretütar
kellega vanaisa
jälgedel käisime
isa sõit kestis 2 kuud
meil 2 ööpäeva
isa oli ära 12 aastat
meie 12 päeva
jõudsime 67. paralleelile
mu isaisa oli surres 67
ta suri murest
ning meeltesegadusest
pärast seda
kui noorim poeg
hävituspataljoni poolt maha lasti
ja vanuselt järgmine
Venemaale viidi
kõigel on kõigega seos
paralleelid igal pool
18-01-3-10-2018

Aga minu lemmik on see:(lk 66)

SÕBRAD VEKIVAD

sõbrad pistavad kraami purki
ma feissbuki fotodel näen
marju seeni ja hapukurki
iga jummala öö ja päev

sõbrad võivad minna või sõtta
igas purgis on midagi
mina ei tea kas mul on võtta
talvel poolt kirjaridagi

12-28-15-08-2018

 Mul on natuke raske aru saada daatumitest iga luuletuse all, kuigi ma ise ka kasutan kuud, kuupäeva, aastaarvu ja vahel ka kellaaega.

Raamatut saad endale soetada SIIT. See on kirjastuse PALJASJALG lehekülg. Poodides neid müügil kahjuks ei ole.

 Aitäh, kallis Anneli, selle imelise raamatu eest!
kallid



12. november. 2018.a.
Vana-Rääma


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar