pühapäev, 29. mai 2016

Uus Tääkliilia



   Eile kinkis armas naabrinaine mulle Kiulise Tääkliilia ehk Yukka filamentosa võrse. 
Nüüd vaatame kaua võtab juurte kasvamine aega, et saaks ta mulda juurduma. Mul on üks Tääkliilia kodus ka olemas, aga teistsugune. Need uhked ja kuidagi kuninglikud lilled on ühed mu lemmikud. Ma võtsin juba kodus olevalt Tääkliilialt paar kuud tagasi võrse, kuid see ei võtnud veepurgis juuri alla ning istutasin ta potti. Tänaseks tundub, et on tugevalt mullas kinni. Ehk vajabki otse mulda panemist? Tegelikult olen enamus võrsed kohe mulda pannud, aga sellised juhul hoian mulla märjana, et nad saaks kenasti juurduda.

  Netiavarustest leidsin ka infot selle lille kohta. Sellelt lehelt, kuid kohe kopeerin ka teksti siia.


Yukka filamentosa. Igihaljas potilill meie regioonis, kuid kuna on väga dekoratiivne ja ilus, otsustasin võtta nomenklatuuri. Mõõkjad rohelised, kuldkollaste äärtega nahkjad lehed rosetina, mille keskelt kasvavad välja tugevad õievarred, (u.100cm kõrgused), milledel ripuvad lõhnavad kreemvalged, 5-7cm pikkused kellukjad üksikõied. Õitseb kesksuvel? 

Suvel saab viia aeda soojale kohale, terrassile, kiviktaimlasse ja  talveks  jälle sisse. Tahaks olla kohas, kus pool päevast oleks päike ja teisel poolel poolvari. Kasta normaalselt, ei vaja palju vett, talub  kuivemat pinnast. Hilissuvel eemaldada õievarred ja koledaks läinud lehed mullapinna lähedalt. Taime jagatakse iga 5 -6 aasta tagant. Tavaline kuivapoolne aiamuld, võib olla ka liivmuld. Ei vaja erilist hoolitsust.
******
   Kui ma kunagi rikkamaks saan ja ukse ette väikese terrassi ehitada jõuan, viin ka oma toalilled suveks värsket õhku hingama. Plaan on olemas, küll ma ka kunagi teostuseni jõuan. 

Aitäh, Terje! :)

29.05.2016.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar