laupäev, 4. juuni 2016

4 uut tassi kollektsioonis!


  Täna, üle pika aja täienes minu tasside kollektsioon. Suured tänud, Riina!
Esimene tass kannab nime Sørlandskoppen, kuid ma ei leia kahjuks google kaudu sellel tõlgendust. Ehk on tegu Taani või Saksa või Norra või....mõne asutuse või kuurortiga? Igal juhul igasugune info on teretulnud, kodanikud reisisõbrad!?




  Tesisel tassil on kiri Color Line, Color Festival (VIFA) ning see on pärit Norrast. Google annab välja, et tegu on suurima lennuliiniga Norra, Oslos. Ma arvan, et tõlge on veidi eksitav ja tegu ei ole ainult lennuliiniga, vaid ilmselt mingi kuurortiga. Tgelikult lähebki teema edasi praamidele jmm...Aga huvi korral saab asjaga tutvuda SIIN.


  Kolmanda taasi peal on kirjas Briksdalsbreen. Briksdal tähendab inglise keeles liustikku. Koht ise asub Norras ja tegu ongi mäeliustikuga. Googlest sain järgmise info:

   Briksdalsbreen asub valla kohta Stryn in Sogn og Fjordane maakonna , Norra . Liustik asub põhja pool Jostedalsbreen, in Briksdalen (edaspidi Briks org), mis asub lõpus Oldedalen orus, umbes 25 km (16 miili) lõuna pool küla Olden . See paikneb Jostedalsbreen National Park . Briksdalsbreen lõpeb väikese jää järve, Briksdalsbrevatnet,mis asub 346 meetri (1135 jala) kõrgusel merepinnast. [1]

Liustik vaadatuna järve 2006. aasta juulis
Suurus Briksdalsbreen sõltub mitte ainult temperatuuri, kuid on ka tugevasti mõjutatud sademete . Mõõtmisi alates 1900. aastast näitama väikesed muutused esimestel kümnenditel, kus edusammud liustiku ees aastal 1910 ja 1929. Aastatel 1934-1951 liustik taandus ja 800 meetrit (2600 jalga), paljastades jää järve.Aastatel 1967 kuni 1997 liustik kasvas 465 meetrit (1526 jalga) ja hõlmas kogu järve, kus liustiku ees lõpeb järve väljavoolu. Liustik äratanud rahvusvahelist tähelepanu 1990. aastatel, kui ta kasvab ajal, kui teised Euroopa liustikud olid languses. [2]
Pärast 2000. aastat, liustik taas taandunud. Aastal 2004 oli see taandunud 230 meetrit (750 jalga) taga järve lahti ja 2007. aastal liustiku ees oli kuival maal taha järve. Selles osas oma seisukohta ühtlustada olukord 1960. Kuid glaciologistsspekuleerida, et suurus liustik oli oma väikseim alates 13. sajandist. [3]
Aastal 2008 liustiku ees oli ainult taandunud 12 meetrit (39 jalga) alates 2007. aasta mõõtmine. [3] aeglasem sulamine on seletatav liustik on täiesti kuival maal.Talvel 2007-2008 tõusid liustiku mass, mis pidi liikuma liustiku ees edasi umbes 2010. [4] [5] Seda kinnitas 2010. aasta sügisel, kui mõõtmised näitasid, et liustik oli edasi 8 meetrit viimase aasta jooksul [6] See oli aga võrreldes 2009. aasta mõõtmistega, mis nägi liustik on kõige taandunud, kuna mõõtmisi alustati 1900. aastal.
Kuna talvel 2009-2010 nägi vähe lund ja suvel temperatuur oli 2010. aastal 2,5-3 kraadi üle keskmise, professor Atle Nesje ennustab, et edasine tugev taandub on näha 2013. [6] Nagu Briksdalsbreen on praegu väga kitsas mingil venib, siis on võimalik, et see katkestatakse ajutiselt suuremad Jostedalsbreen.


  Neljas tass pärineb Tenerifelt. Järgneva info koperisin Vikipeediast.
Tenerife on Kanaari saarestiku suurim ja kõrgeim saar.
Saare pindala on 2058 km². Tenerife saar on Teide vulkaanikoonuse ülemine osa. Pico de Teide kõrgus on 3718 meetrit, mis on Hispaania kõrgeim tipp.
Saare kirdeosas asub Kanaari saarte suurim linn Santa Cruz de Tenerife. Sellest alates mööda rannikut päripäeva lugedes on Tenerife ülejäänud suured asulad GüímarGranadilla de AbonaCosta del SilencioLos CristianosPlaya de las AméricasIcod de los VinosRealejo AltoPuerto de la CruzTejina ja San Cristóbal de la Laguna. Saare rannikut mööda kulgeb ümber saare maantee, mis läbib peaaegu kõiki mainitud asulaid mainitud järjekorras. [1]
Saare lõunaosas on kuiv kliima, mille põhjustab külm Kanaari hoovus. Põhjanõlvadel 500–2000 meetri kõrgusel on kliima niiskem, seal kasvab ka metsa.
Hispaania valitsejad Fernando II ja Isabella I andsid 1493 Alonso Fernndez de Lugole käsu Kanaarid vallutada. Järgmisel aastal vallutas Hispaania sõjavägi Kanaari saared ja liitis need Hispaania riigiga, kuhu nad kuuluvad tänapäevani. Vallutuse järel pärismaalased orjastati ning nad surid raskete elutingimuste ja kolonisaatorite toodud haiguste, eeskätt rõugete tõttu välja. Tenerife metsade pindala vähenes oluliselt: need raiuti maha ja asendatisuhkrurooistandustega.
27. märtsil 1977 toimunud Tenerife lennukatastroofis hukkus kokku 583 inimest.


Põnev on omada uusi tasse ja läbi nende tutvuda maailmaga. Kallid sõbrad, kui te reisite ja ei pea paljuks sealt mulle tassi (kruusi) kaasa tuua, siis olen siiralt tänulik. Vahetan neid ka oma romaani Segavereline vastu. Aitäh!

4. juuni. 2016.a.
Vana-Rääma

2 kommentaari:

  1. Esimesest kruusist. Sørland on Norra kaluriküla ja piirkonnakeskus. Sørlandskoppen peaks tähendama Sørlandi karikat või kruusi või tassi (selle nimega karikas Sørlandscup antakse näiteks sealsetel jalgpallivõistlustel).

    VastaKustuta