reede, 20. jaanuar 2017

PETU LÄHEB KOOLI 12. PEATÜKK



      12.PEATÜKK
  „Oodake! Nii libe on. Ma ei saa käia!“ torises Petu, sest ta vanade hüvasti nooruste ehk lambavillast viltsaabaste tallad olid nii kulunud, et mustrit ei olnud ka näha. Petule vahel üldse ei meeldinud, et ta peres noorem õde on, sest ta pidi kogu aeg kandma vanemate õdede poolt ära kantud asju. Tihti juhtus nii, et püksid olid jalge vahelt lausa marliks kulunud, sokid olid nõelutud või jalanõude tallad olid siledad ja libedad.
  Mariann ja Rita astusid pikalt sammul edasi, sest polnud aega oodata. Iga oodatud minut võis tähendada bussist maha jäämist. Roland oli juba umbes pool kilomeetrit tüdrukutest ees pool bussile ruttamisega. Naabrite maja juurest läks mööda metsasihti lühem tee bussipeatusesse ja tihti lapsed kasutasid just seda rada. Ja siis see juhtus. Kui siiani olid õed arvanud, et Petu vaid jonnib ja ehk ei taha mingil põhjusel kooli minna, siis nüüd nad usukusid, et väikse õe jalanõud olid tõesti libedad ja kulunud. Petu kukkus. Kukks nii õnnetult peaga vastu hiigelsuur rahnu ning tema ja pea vahele jäi veel okastraat. Petu oli peas suur auk ja sealt lausa purskas verd. Rita käskis tal maast lund võtta ja otsmikule panna ning ruttu koju minna. Petu lonkis kodu poole ise suurel häälel nuttes. Tüdruk kartis, et ta jooseb verest tühjaks. Tema silmad ja nägu olid verega kaetud ning kihnumustriga kindad tilkusid verest. Ema kuulis Petu röökimist ja jooksis talle õue vastu. Ta küsis mis juhtus, kuid Petu ei saanud rääkidagi, ta lausa nuuksus ja ahmis õhku. Ema talutas Petu köögimajja suure metallist pesukausi juurde ning aitas tüdruku näo verest puhtaks pesta. Siis võttis ta arstikapist mingit rohtu, mida muidu pandi lehmade udaratele või nisadele, kui nad ennast olid okastraadi vastus ära lõhkunud. Ema sidus suure sideme ümber Petu pea, kuna plaaster oli kodust otsas. Petu aga oli ikkagi mures, sest veri kippus vahelt välja immitsema ja tüdruk muudkui tupsutas otsmikku vatiga. Kuigi side ei tahtnud peas seista, ei jonninud Petu enam, sest see salv ravis hästi. Petu kartis, et ka ta silmast jookseb verd ning nüüd jääb ta pimedaks. Tegelikult silmast ei jooksnud, aga veri haavast nirises sinna ja jättis mulje nagu jookseks silmast.
  Ema läks väikse venna juurde tubademajja ning Petu asus köögimajas joonistama. Tema lemmiklauaks oli endiselt kandline taburet, mille keskel oli auk. Petu armastas segamatult joonistada. Üksi olles mõtls ta kõik oma joonistatud teglaskujud elavaks, pani neile nimed ja mängis nendega. Kui keegi segama tuli, pani Petu vihiku kinni ja ei tahtnud oma joonistusi isegi emale näidata, sest ta ei tahtnud, et keegi läheb läbi ta joonistuste tema maailma. Ta kartis, et õed ja vennad saavad siis aru millest Petu mõtled ja kus maailmades kondab. Petu oli loonud läbi oma joonistuste oma maailma, sellise, kus oli ruumi ainult temale ja tema tegelaskujudele. Tihti istus ta köögimajas, kui venda seal ei olnud. Muidu oli see, lisaks söögimajale, vend Rolandi tuba. Just tema ööbis ka selles majas.
  Ükskord teadis Petu, et vend läks paari kilomeetri kaugusele sõbra juurde. Petu hõivas kiiresti Rolandi voodi, pani juba vihiku ja pliiatsid valmis, et joonistama hakata, kuid logisev esihammas tegi valu. Talle meenus, et, kui piimahambad ära tulevad on see märk suureks kasvamisest ning Petul hakkas kiire logiseva piimahamba eemaldamisega. Ta pani niidi ümber hamba ja sidus niidi teise otsa köögimaja sisemise ukselingi külge ning otsustas hakata vaikselt hammast ära tõmbama. Samal hetkel astus uksest sisse vend Roland, kes oli juba tagasi, sest sõpra polnud kodus. Nii kui Roland ukslinki vajutas ja ukse avas, tõmbas ta ka Petul piimahamba suust. Petu oli õnnelik või siis õnnetu. Tegelikult tahtis ta ise hamba välja tõmmata, kuid samas siis ta ei pidanud piinlema. Ta loputas mitu korda suud külma kaevuveega, pesi piimahamba puhtaks ja läks külalistemajja.
„Ema, mul tuli piimahammas ära,“ teatas ta värskest uudisest emale.
„Tubli tüdruk! Nüüd kasvad suureks!“ kiitis ema. Petu oli üliõnnelik. Kuid siis vajas ta pea norgu.
„Aga ema, meil ei ole ahju. Kuhu ma oma hamba panen?“ oli Petu nõutu.
„No, pane hammas pliidi peale. Küll Hambahaldjas selle öösel ära viib,“ soovitas ema.
  „Hambahaldjas? Kes see veel on? Kas ma saan siis temaga tuttavaks ka, kui ta hambale järgi tuleb? Kus ta elab? Kus ta teab, et minul just täna hammas ära tuli? Kas Hambahaldjas on ka päriselt olemas? Kas minust võiks ka Hambahaldjas saada? Kas Hambahaldjal on ka pärisnimi olemas? Kas Hambahaldjal on ka sünnipäev?“ jooksid küsimused üksteise võidu ema suunas.
  „Hambahaldjas on võlur, kellega lastel kohtuda ei õnnestu, sest ta tuleb hambale järgi öösel, kui lapsed magavad. Ta elab Hambahaldjamaal, kõrgel taevas, aga meie teda ei näe. Infot hamba ära tulemisest saab ta oma võluraamatutest. Ta liigub lennates ja inimesed ajavad ta tihti segamini langeva tähega. Ta on päriselt ka olemas. Ka sinust võib Hambahaldjas saada, kui sa korralikult hambaid pesed. Hambahaldjas hakkas hambaid koguma juba hästi ammu, siis kui inimesed magasid alles parsil ning nende külje alla olid heinad ja puulehed. Kui mina väike olin siis minu kodu külastas Hambahaldjas Maria, aga Hambahaldjaid on palju ja nendel on ka erinevad nimed, nagu inimestel. Kõik Hmbahaldjad on sündinud 1. jaanuaril, aga rohkem tähitatakse nende nimepäeva 9. veebruaril-Luuvalupäeval.“ selgitas ema. Ta olekski võinud rääkima jääda, sest Petu kuulas suure huviga. Siis võttis ta hamba ja pani vana pliidi tagumise plaadi juurde.
  „Emme, emme, Maria ongi käinud!“ tegi Petu, nähes, et hammast ei ole enam pliidil, juba hommikul kell 6 perele äratust

20. jaanuar. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar