reede, 20. jaanuar 2017

PETU LÄHEB KOOLI 10. PEATÜKK



 
      10. PEATÜKK
  Käes oli uue koolinädala algus. Nagu kombeks, panid Petu ja ta õed-vennad juba eelõhtul, ehk siis pühapäeva õhtul oma kooliriided valmis. Nii oli ema neid õpetanud. Kuna ees ootas sõit Läti linna Salatsgrivasse uusi autahvli pilte tegema, pidid lapsed valged pluusid selleks päevaks selga panema. Esimene klassi sõit oli plaanitud kolmapäevaks, just selle päeval sõitis ka 2. klass, kus õppis Petu õde Mariann. Petul oli suur mure. Nende peres oli igale lapsele vaid üks pidulik koolisärk, kuid Petu ju põletas enda oma triikrauaga ära ning nüüd ta ei teadnud enam mida teha. Tüdruk hakkas oma peas plaane hauduma. Talle meenus, et vend Roland oli rääkinud, et kui palju soolavett juua, näitab kraadiklaas palavikku. Kuid tüdruk ei saanud seda protseduuri teha, kuna sool ja vesi asusid köögimajas ja ema juba askeldas seal. Pealegi polnud aega millelegi muule mõelda, kui vaid riietumisele, sest aeg lendas halastamatult ja ees ootas pikk teekond kooli. Nii ei jäänudki Petul muud üle kui sinine koolisärk selga panna ja koos venna ja õdedega bussijaaama jalutama hakata.
  Esmaspäev ja teisipäeva möödusid sellel nädalal kuidagi eriti kiiresti. Käes oli kolmapäeva hommik ja Petu oli väga mures. Vahepeal tüdruk tahtis vanema kooliõe Karina käest endale valget särki küsida, kuna nägi, et Karina särk on internaadis. Aga Petul jäi julgusest puudu. Nii ta hädavalega õpetajale oma muret kurtma läkski, väites, et unustas särgi koju. „Mis seal ikka, pead siis sinise särgiga pildile tulema“ võttis klassijuhataja Riina asja rahulikult. Mure oli nagu peoga pühitud, kuigi Petu oli natuke klassikaaslaste peale kade, et nad kõik pidulikud välja näevad.
Petu ei mõistnud algusel, et miks autahvli pildid Läti linnas tehti, aga hiljem taipas, et Salatsgriva oli koolile lähemal ja selle kooli õpilaste autahvli pildid olid kõik just selles linnas tehtud, et oleksid ühtemoodi.
  Salatsgriva asub Liivi lahe rannikul ja Salasti jõe suudmes. Eestlased kutsuvad seda linna lühendatult ka Salatsiks. Õpilased nautisid bussi aknast selle linna vaadet, sest loodus oli seal ilus ja sadamarohke. Silma hakkasid veel kaunis luteriusu endine kihelkonnakirik, õigeusukirik, tuletorn ja imeline sild üle Salatsi jõe. Õpetaja rääkis, et 13. sajandil, ehk muinasajal kuulus Salatsi piirkond Metsapoole liivlaste asuala hulka. Kuid Vene tsaaririigi ajaloo järgi asus linnus Liivimaa kubermangu Volmari maakonna Saltsi piirkonnas. Salatsi jõgi aga algab Asti järvest Põhja-Lätis ja suubub Salatsi linna juures Liivi lahte. Via Baltica sillalt paistavad piiskopplinnuse muldbastionid. Linnus ise aga hävis kahjuks Põhjasõjas. Õpetaja kordas, et ajalugu tuleb tunda ning juba mõne aasta pärast hakkavad ka tema klassi lapsed seda õppima. Aga kuna kool asus suhteliselt Läti piiri ääres, leidis õpetaja, et ka naaberriigi ajalugu võiks teada. Lapsed kuulasid põnevusega.
  Sellel päeval esimese klassi õpilastel enam tunde ei olnudki. Kooli tagasi jõudes läksid nad lõunat sööma ja peale seda tekkis neil vaba aeg.
 „Petu, tule mulle külla. Ma elan koolile päris ligidal. Lähen võtan garderoobist keka riided ja panen selga, siis on mugavam koju joosta. Sa vaheta ka kooliriided dresside vastu. Tule, tule, kutsun sind endale külla.“ tegi Petu klassiõde, pisike blond Triin Petule ettepaneku. Kuna internaadimajas olid vaid veel kaks Petu klassivenda ning tüdruk nendega mängida ei tahtnud, otsustas ta Triinu pakkumisega nõustuda. Riided vahetatud, sörkisid nad Läti suunas. Mõnus metsarada läks kiiresti, kuna Triin tahtis muudkui joosta, kuigi Petu eelistas käimist. Lõpuks hakkas Petul seest pistma ja tekkis meeletu joogijanu. „Tule, tule ruttu, annan sulle juua, sest mu kodu ei ole enam kaugel,“ kiirustas Triin Petut takka. Triinu kodu asus suhteliselt kooli ligidal. Tema lahke ema Niina, kes ka samas koolis õpetaja oli, pakkus lastele vett, kutsus korraks sisse ja soovitas Petul internaati tagasi minna, muidu võib jama tulla. Kuna Petu oli sõnakuuleik tütarlaps, jõi ta sõõmuga veetoobri tühjaks ning hakkas tagasi lonkima. Ta püüdis korra ka joosta, kuid siis hakkas uuesti seest torkima. Petu kartis, et tal võib pimesool lõhkeda ja otsustas edasi jalutada. Ta jälgis iga puu tagust, sest kartis lätlasi. Lätimaa ulakad poisid käisid tihti internaadi ees käbisõda pidamas ning Petu arvas, et nad võivad teda puude taga varitseda. Teekond ei tahtnud kuidagi lõppeda, kuid alles siis, kui ta internaadi juurde jõudis, julges Petu tagasi vaadata. Ta nägi kahte kogu tulemas ning siis olid Petul maailma kõige kiiremad jalad.


20. jaanuar. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar