esmaspäev, 18. jaanuar 2016

Riina Einasto- HINGAB ARMASTUST



   Kui krõbe pakane on ennast taeva unustanud ja päevad on pisutki valgemaks muutunud, oskan ma isegi talve mingil määral nautida. Eriti selliste ilmadega, nagu täna Pärnus. Nii otsustasingi üle kesklinna silla kesklinna jalutada. Pealegi olen viimastel nädalatel vähe liikunud ja "ametis" olnud pigem kodu korrastamisega.Põhjuseid oli ka mitmeid, kuid raamatud (postipanekuks) unustasin ikka koju...Vabandan! Aga ega need kusagile kao.

Esimene asi, mille järgi tõttasin oli Riina Einasto raamat HINGAB ARMASTUST, mille autor mulle smartpostiga saatis. Olin taas mina üks nendest, kes selle raamatu enne ta sündi läbi lugeda sai. Ja ka sellele raamatule kirjutasin järelsõna. Eelnevalt oli mu koduriiulis Riina luuleraamat RING, mis ilmus tal 2014.aastal. See raamat koosneb haikudest ja lühijuttudest. Iga haiku on eellugu lühijutule. Siu Etti imelised illustrartsioonid muudavad raamatu veel elavamaks, kui ta on. Imeline kooslus! Üleüldse meeldib mulle lisaks sisule ka raamatu kujundus väga. Eriti Peeter Einasto tehtud kaanekujundus. Plusspunktid!


  Väike jäädvustus ka Pärnu kontserdimaja esisest. See kuidagi haakus raamatuga.

Lisaks külastasin ma Delange maja, kohvikut Versus. Ei saa mina üle ega ümber Melanie ripsmepikendustest

Minu järelsõna Riina raamatule on siin:

 Riina raamat „Hingab armastust“ on valdavalt erootiline. Kes oskab ridade vahelt lugeda, see tabab. Pisut tagasihoidlikkust, hulluvalt palju kirge ja salapära teevad selle raamatu eriliseks. Iga eelnev haiku on nii täpselt teemasse, proloog loole. 

  Meenub lause „vaga vesi-sügav põhi,“ aga palun ärge tõlgendage seda halvamaiguliselt, pigem vastupidi. Riina lugude algused on lihtsad, piltlikult kirjeldavad, mänglevad. Kohati isegi sobivalt venivad, kuid siis viskab autor sihukese vimksa sisse, nagu oleksid toobritäie jääkülma vett krae vahele saanud. Ta mängleb lugeja tunnetega päris pikalt, kuni hetkeni, millal sa kõige vähem muutust aimata oskad. Siis autor justkui lajataks labakäega kümnesse. Kruvib uudishimu üles ning lõpuks jätab lugejale palju fantaasiat. Mulle sobib.

 Julge ja otsekohese väljaütlemistega lood on nii elutruud, et võiks mõelda, et tegu ongi otse elust maha kirjutatud seiklustega. Aga kuna raamat on siiski ilukirjanduslik teos, kasutab autor ilmselgelt ka fantaasiat. Kuigi raske on aimata kus jookseb joon fantaasia ja reaalsuse vahel. Muidugi mõista reedab seda suurel määral minategelane, olevikuline minategelane.

 Raamatus on tunda eluküpse daami maailmavaadet, tema kirge sooja kliima, eksootiliste maade ja inimeste vastu. Küps naisterahvas avastab ja leiab alles ennast eksootika keskel, justkui sünniks uuesti, uude kehastusse. Tema kirglikkus teostes, millega ta lugejat köidab enda külge on kergelt mänglev ja salakaval.

 Lisaks kõigele on teos ka romantiline, unistav ja illusioorne. Tunda on autori igatsust armastuse järele.Kohati jääb mulje, et tegu oleks unenägudest maha kirjutatud lühijuttudega, mis on pisut muinasjutulised.
Nagu pealkirigi ütleb, on tõesti tegu armastuslugudega, mille hingad endasse.

Head hingamist!


Kirjanik ja poetess Margit Peterson
06.12.2015.a.


Pärnu

_________________________________________________

18.01.2016.a.
Ülejõe

Ja Rahva Raamat räägib järgmist:

HINGAB ARMASTUST pilt

    RAAMAT

    HINGAB ARMASTUST

    Autor: RIINA EINASTO
     31 Google +0  0 Share0

    "Riina raamat "Hingab armastust" on valdavalt erootiline. Kes oskab ridade vahelt lugeda, see tabab. Pisut tagasihoidlikkust, hulluvalt palju kirge ja salapära teevad selle raamatu eriliseks. Iga haiku on nii täpselt teemasse, proloog loole."
    Kirjanik ja poetess Margit Peterson

    Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar