teisipäev, 6. detsember 2016

Uus tass Egiptusest



   Aga teate kes mul täna külas käis? Ei tea? No, siis ma ei ütle ka...

 Olgu, ma leebusin. Armas Triin tõi mulle täna uue tassi Egiptusest, Hurghadast.
Hurghada kohta pikemalt saate lugeda SIIT.

  Tassil ilutsevad ilmselt Jumalannad kaaslastega ja Lootoselilled.
 Budistlikus kultuuris on Lootuslill väga oluline sümbol. See on ümberkehastumise, valgustamise ja taassünni sümbol.
 Igal õhtul päikeseloojangil Lootosevõrse sulgub ja poeb vette peitu ning hommikul avaneb.

Väga huvitava materjali leidsin netiavarustest! Tartu Ülikooli Sotsiaalteaduskonna Semiootika osakonna üliõpilase  Jaanika Kolgi kultuuriloo referaati "Egiptuse Jumalannadest" saate lugeda kui googeldate. Mina igatahes olen vaimustuses. Mind on kogu aeg huvitanud erinevad kultuurid ja usundid ning siit leidsin palju uut ja huvitavat.

vaade tassi kõrva poolsemast osast...


Väike katkend:

Egiptuse jumalatest ja jumalannadest rääkides võime kergesti segadusse sattuda, sest kummardati väga paljusid ja erinevaid, kuid sageli üksteisega seotud ja üksteisest tuletatud jumalaid ja jumalannasid. Piirkonniti ja nomoseti, samuti ajaliselt eksisteerisid nii head kui halvema iseloomuga jumalused.

Egiptuse vanema religiooni järgi kõik egiptuse peamised jumalused sulandusid või samastusid keskse päikesejumala-ideega. Keskmise ja Uue riigi ajastu religioon, nagu hilisemad kreeka müüdidki, oli rajatud filosoofilisele mõtlemisele.

Vahel võib ka küsitavaks jääda, kas tegemist on naissoost või meessoost jumalusega. Näiteks Egiptuse kultuuri uurijad on leidnud, et Ka – inimese kaitsevaim – vasteks on heebrea mõiste vaim, mis heebrea keeles on naissoost, mis omakorda viitab sellele, et originaalis pühavaim oligi naine. Sellisel viisil tuletatud iseloomustused jumaluste kohta on siiski püütud enamvähem kindlalt määratleda. Kuigi püramiiditekstides mainitud jumalatest on paljud ilmselgelt tuletatud.

Ilmselt oleks liialdus arvata, et säärane jumalate hulk, nagu egiptuse religioon seda pakub, ka toonaste inimeste seas segadust ei tekitanud.


Järgnevalt Egiptuse religioonis olulisemal kohal olevad jumalannad, kes osalesid enda või perekonna kaudu egiptlaste elus.

  Triinule suured ja siirad tänukallid ja uute kohtumisteni!

6. detsember. 2016.a.
Vana-Rääma


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar