reede, 29. september 2023

Tomat, ebaküdoonia ja aroonia

Täna oli selline eriliselt armas kodune päev. Kui hakkas külalisi tulema, tulid kõik ühel ajal. Ja armas Aili üllatas taas. Aitäh! Arooniatega läks lihtsalt, panin need portsudena sügavkülma, nagu ka ebaküdooniad. Mõlemad on ülivajalikud ja vitamiinirikkad, väidetavalt on ebaküdoonias ka sidrunihapet rohkem kui sidrunis endas. Naljakas mõelda ja välja öelda, aga see teadmine kummitab mind juba kaua aastaid. Moose on mul juba niivõrd palju sisse tehtud, et pole neid enam kusagile varsti panna ja neid ma ei söö. Aga külmutatud marjad on mulle hommikupudrule ja muidugi sobivad need ka Germole koos moosiga pudrule. Olen kogenud, et aroonia stabiliseerib vererõhku, mitte üksnes ei alanda, kui on kõrge - tõmbab madalamaks ja kui on madal - kõrgemaks. Stabiilsemaks. Minul enam hüpertooniat ei ole aga vahel kipub vererõhk isegi madalaks mimema, sestap peangi arooniaid tarbima. Tomatid marineerisin sisse. Sügavkülmas on ühes karbis tillid, teises tillivarred, mida ongi hea marinaadides ära kasutada. Muide, panen neid ka suppidesse ja kartulikeeduvette. Nii ma siis tomatid purki asetasin, sekka nelki, sinepiseemneid, tilli, terapipart ning marinaadi keetsin äädikaveest, millesse lisasin ka soola ja veidike suhkrut. Kõige raskem oli ebaküdooniaid puhastada, aga kui kohe samal päeval või paaril järgmisel, peale korjamist, puhastada, saab hakkama, siis ei ole need veel kivikõvad. Selline päev siis. Kasulik. Eks tulebki tagasi pöörduda talupoja tarkuse juurde, kui tahad elus püsida, sest iga päevaga elu üha kallineb ja ma ei kujuta üldse ette mis toimuma veel hakkab, aga meie pere vähemalt nälga ei jää, oma tehtud hoidised toidavad väga edukalt ära ja on maitsvad ikka ka! Tervislikud. Ilusat sügist! 29. september 2023. Vana -Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar