pühapäev, 5. aprill 2020

VANA HENRI LOOD - Tiit Sepa


 Päris põnev seiklus sai öösel kell 1 läbi. Päriselt! Lugesin läbi Tiit Sepa seiklusromaani (ulmeka) "Vana Henri lood ehk pikk-pikk suvevaheaeg." Ma ei tea kas raamat on mõeldud lugemiseks lastele või täiskasvanutele aga mina nimetaks sell kogupere romaaniks, sest seda sobib tõesti lugeda kõigil. Pisut meelelahutust ja muinasjuttu kulub meie päevadesse kindlasti ära. See annab positiivsust juurde, viib mõtted mujale, kasvõi tagasi lapsepõlve. Ja muinasjutu tüüpi ulmekad lähevad mulle väga peale.

 Üks peategelastest, 15 aastane Kalle sõidab koolivaheajaks ühte alevisse vanavanemate juurde. Seal tutvub ta uue naabrimehe Henriga, kes lisaks maalimisele omab ka võimet maali sisse minna ja ka sõbrad kaas võtta. Nii satuvad Kalle ja Henri (ja teised sõbrad) põnevatesse seiklustesse, kus kohati riskivad eluga. Henri nimelt on mestis Indoneesia nõia Elaniaga, kelle näol on tegu kurja ja ohtliku tegelasega. Mis või kes aitab neid maali seest realsusesse tagasi, loe ise! Mina nautisin. Päriselt! Ja nüüd avastasin netiavarutest et sellel raamatul on ka järg ilmunud, pean selle endale soetama!

 See on juba 8. Tiit Sepa romaan, mille olen läbi lugenud. Kõik need 8 on mul ka kodus olemas, omamoodi kollektsioon. Ega ma ei teagi kui palju raamatuid Sepa jõudis oma elu jooksul kirjutada, aga loen ta loomingut meelsasti. Ja lisaks oli mul kunagi au teda ka põgusalt tunda, ta oligi pisut müstiline hing. Tutvusime kunagi Pärnus, kui ta ühes kohvikus drinkis, kabu oli peas, kõrvarõngad kõrvas, suits ees ja piilus oma pisikeste pruunide silmadega. Aga toona ei olnud ma tema loomest midagi kuulnud ja ega ma ei tahtnud uskuda ka et kirjanikuga tegu on. Olid ajad!

 Tutvustus:Väikesesse alevisse kolib elama vanem mees. Kõrvalmajja saabub aga suvevaheajaks oma vanavanemate juurde viieteistaastane Kalle. Peagi saavad Henri ja Kalle omavahel tuttavaks ja sõbralik vanamees kutsub Kalle enda poole külla. Seal selgub, et Henri on endine meremees ja harrastuskunstnik, kes maalib oma lõbuks ilusaid maale. Üsna varsti reedab Henri Kallele oma saladuse. Need maalid on väga ebatavalised ja Henri suudab piltidega midagi hoopis eriskummalist ette võtta. Nii algavadki Kalle, tema sõprade ja Henri omapärased seiklused, mis väljuvad igasuguse loogika ja tavareaalsuse piiridest.




5. märts 2020.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar