kolmapäev, 8. aprill 2020

NÕIALEHT 1- Heli Saalits


 2001. aastal hakkas Pärnus ilmuma vihik nimega "Nõialeht." Selle väljaandjaks oli Heli Saalits ehk tuntud nõid Ennustaja Heli nimega. Ma ei tea kui kaua see leht ilmus, tean vaid et uus number ilmus alati 33 päeva järel. Leidsin oma esoteerilise kirjanduse riiulist vaid 1. ja 2. osa. Neid müüdi teatud kauplustes - esoteerikakauplustes.

 Antud vihiku peatoimetaja oli literaat Toomas Kutser, kes ise ka aeg-ajal sinna tekste kirjutas ja intervjuusid tegi. Antud vihikus ongi trema "Sõnajalaõie lugu." Lisaks avaldati igas numbris luuletusi ja aforisme. Selles numbris on saarlasest Enda Naaberi loomingut.

Põnevaks lugemiseks on Ivar Volmari mõtisklus "Aleister Crowley maagiline maailm." Sellest vastuolulisest isikus pajatab Nõialeht pikemalt.

 Minu lemmikuks on Mark Zeimeri mõtisklus "Tiivameistrite ajakapsli saladus." See kõneleb ühest New Mexico põhjaosa kõrvalises piirkonnas asuvast varjatud kanjonist. Seal leiti üks ebatavaline ese ja salakirju, mis oli 23 koopa seintesse kirjutatud. Mis edasi sai ja kas ning kes neid tõlgendada oskas või oskab, sellest saab ka vihikus teada.

 Lisaks on katkend ühest mu kunagisestr lemmikraamatust V. MAYA- "VODOO," mis lahkab lahti vodoo ehk vudu olemise. Millegipärast peavad paljud inimesd siiani vudut süngete nõidade tegevuseks. Arvatakse et nõiad valmistavad zombisid, torkavad oma vaenlasi kujutlevatele nukkudele nõelu kõhtu ja saadavad inimestele kurje needusi, aga nii seeei ole.

 Toomas Kuter on teinud artikli rahvaravitseja Nelli Nikiforovaga, valgevenelannast nõiaga, kellest saatusetahtel sai Kiievis elava Ukraina peanõia õpilane.

 Ka V. MAYA "Spiritismist" on vihikus juttu. Spiritistide rituaalid on väga lihtsad, neid sooritatakse reeglina tavalises toas või kellatornis altari ees, mida katab lumivalge riie. Kõrval 2 lumivalget küünalt. Vihikus on ka spiritistide poolt tõlgendatud aura värvide tähendused.

 Minul endal oli kunagi suur au tunda ja suhelda ajakirja "Avanemine" peatoimetajat ja loojat Anne-Liis Õigust. Aitäh, universum selle eest! Rahu Anne-Liisile seal üleval! / nägin kunagi tema minemist ette .../Tema on ajanud juttu selle vihiku väljaandja Heli Saalitsaga ja sellest artikli teinud. Ennustaja Helit ei oleka kahjuks ammu enam meie hulgas, tema elutööd jätkab tuntud tütar Kristi.

 Ühesõnga väga kosutav oli üle aastate taas seda vihikut lugeda, õhtul võtan järgmise osa ette.
Olge terved!


8. aprill. 2020.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar