teisipäev, 17. märts 2020

RASPUTIN - Valev Mirtem


 Selle lektüüri, mis on ehtinud mu riiulit juba eelmisest sajandist, võtsin uuesti lugeda. No põnev on ja ajalugu ongi alati põnev. Vähemalt minu jaoks, kellele pakub huvi meie vaimsete gurude ja õpetajatele elulugu. Prohvet Rasputin kuulub kindlasti nende hulka.

 Jah, olgugi, et ametlikult teda prohvetiks ei saaduski tunnistada, sest revolutsioon tuli vahele, aga Rasputin oli, on ja jääb prohvetiks.

 Antud raamat kõneleb Rasputini elust läbi tsarinna õuedaami Anna Võrubova päeviku, lisaks on oma mälestused kirja pannud ka naine, kellesse Grigori Rasputin armunud oli - Jelena Džanumova.

 Kolmandaks kirjutab Valev Mirtem essee Rasputini eluloost ja lisaks veel ka tantra gurust - Oshost- keda kutsuti India Rasputiniks.

 Väga põnev oli lugeda suure mehe elulugu läbi erinetvate inimeste silmade, mis kõik kõnelesid samas keeles, aga erineva nurga alt.

 Jah, ma ei lugenud seda raamatut esmakordselt, aga mõnda raamatut kohe tahad korduvlugeda ja see on üks nendest.

 Prohvet Rasputin oli väga väekas ja võimuahne tegelane, kes pälvis, lisaks paljudele, tsaari ja tsarinna soosingu. Samas teda ka vihati sama kirglikult. Ühesõnaga tegelikult jagas tema käske ja keelde toonases tsaaririigis, mis pole kunagi saladuseks olnudki.
 Ajaloost teame et Romanovite dünastis murdis raskekujuline verehaigus -hemofiilia- inimesi, just Rasputin suutis seda haigust põdevaid inimesi aidata.

 Minul oli kunagi au tunda ühte tundtu Eesti nõida -Riho Ammerit- kellega me tihti Rasputini elulugu lahkasime. Miks?
 Teadupärast olid Riho isapoolne vanaema, tuntud Äksi Nõid - Hermine Elisabeth Jürgens ja Rasputin vaenujalal, sest kaks kõva kivi head jahu ei jahvata.

 Mõnus värskendus sellesse karmi aega viib mõtted mujale ja laeb postiivseenergiaga. Võta sinagi mõni lemmikraamat kätte ja loe!

Tutvustus:
Viimasel ajal on taas elavnenud huvi ühe kõigi aegade suurima ekstrasensi, skandaalse Grigori Rasputini vastu.
Eesti keeles on see nüüd esimene Rasputini tutvustus raamatu kujul. Raamat koosneb neljast erinevast jutustusest. Kõigepealt tsaarinna õuedaami Anna Võrubova päevik nagu see ilmus omal ajal «Rahvalehes». Teiseks pakume lugeda Jelena Džanumova mälestusi «Minu kohtumised Rasputiniga». Seegi on ainulaadne jutustus – seekord naiselt, kes tänu sellele, et Rasputin oli temasse armunud, sai viibida tema lähikonnas, nägi ja kuulis kõike, aga ei mõistnud mitte midagi. Ometi on ta suutnud Rasputinit ümbritsenud õhkkonda värvikalt edasi anda.
Kolmandaks pakume Valev Mirtemi essee, mis annab Rasputinist tervikliku eluloolise käsitluse ja neljandaks veel kirjutise tantra gurust Oshost, kelles võiks näha Rasputini taaskehastust: kuigi nad on väga erinevad, Rasputin harimatu, räme ja jõuline, Osho haritud, habras ja nõrga tervisega, ühendab neid mõlemaid seksuaalenergia kasutamine vaimseil ja vaimulikel eesmärkidel.
Mõõdud 120 × 178 mm

Rasputin

175-leheküljeline taskuformaadis ja pehmes köites raamat
Perineum 1998
Raamat on müüdud

17. märts. 2020.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar