neljapäev, 1. märts 2018

VIHMATÜDRUK 9. peatükk



    1. peatükk

Reine oli jõudnud sellesse ikka, mil enne kodust lahkumist hakkas ennast meikima.
„Läheb sul kaua veel või!?“ hõikas Raine nooremat õde, kui nad valmistusid minema linna sisseoste tegema.
„Kohe tulen!“ hõikas Reine pisut närvilisel häälel.
„Hullem kui ema, pool tundi paneb ennast riidesse!“ pomises Raine endakeskis.
„Ooo, ohooo, minu õde on üle öö suureks kasvanud!“ ei jõudnud Raine ära imestada kui õde lõpuks oma toast naases.
„Ära hakka! Vaata ennast, selline krohvikiht peal!“ häbenes Reine.
Raine tundis ões ära enda, kellel oli ka enda kaitseks alati mõni lause varuks, nagu tagataskust võtta. Talle meenus aeg, kui ta ühel hommikul ilma meikimata keeldus kooli minemast, jäi bussist maha, sest meikimine võttis algaja meikija aja, aga õnneks oli ema alles kodus ja nii ei jäänud Raine kooli hiljaks. Sai ema autoga kooli, kuigi muidu sõitis ta bussiga, häbenes kui vanemad teda kooli või koolist koju sõidutasid. Kui neid kordi ette tuli, lasi ta emal auto peatada mitusada meetrit koolist eemal, sest ta ometi ei tahtnud memmekana tunduda.
„Ega ma siis paha pärast! Enda ajad tulid meelde. Ma pigem imestan, et sa nii hästi endale nägu pähe joonistada oskad. Mina küll ei osanud, pidevalt oli mingi kriips kusagil ülearune ja pidevalt pidin meigi maha pesema, enne kui lõpptulemusega rahule jäin. Ütle nüüd mitu korda sina seda tegid?“ selgitas vanem õde.
„Ühe korraga,“ häbenes õde, ehkki pidanuks just uhkust tundma, et ta see nii hästi õnnestus.
„Fantastiline! Sul on kätte ja silma, mu tulevane meikar!“ tegi Raine Reinele silma.
„Näehh, aitähh!“ punastas noorem õde.
Kui nad olid Pärnu rannapromenaadi läbi jalutanud ja tulid endise mudaravila eest kesklinna suunas, hakkas Reine ühtäkki nihelema ja tegi veidraid liigutusi, nagu oleks sipelgad püksis. Raine märkas teda ja imestas. Vanem õüde juba kartis, et ehk on õde päikesepiste saanud või kuumarabanduse, kuid ta eksis. Eemalt jalutas vastu üks tuttav kogu, kelle Reine juba kaugelt ära tundis ning ta ei osanud oma emotsioone vaos hoida, sest Raido üha lähenes.
„Tere, Reine!“ vaatas noormees teda armunud silmadega, nagu ei näekski kedagi ega midagi muud. Reine oli näost punane nagu ladvaõun. Korra viskas Raido pilgu ka Rainele, kuid arvas, et see on keegi Reine sõbrannadest, sest Raine paistis oma vanuse kohta ikka väga noor välja.
„Tere, Raido.“ oli Reine viisakas aga muudkui mudis oma helerohelise kleidi äärt, nagu tahaks oma emotsioonid sinna peita.
„Kas ma võin koos teiega jalutada, teen siin aega parajaks. Olen nimelt isaga linnas ja tal on asjajamisi. Mõtlesin, et jalutaks randa korraks.“ oli noormees viisakas. Reine tahtis pea kuklasse lüüa ja kategoorilise ei öelda, aga Raine noogutas kõrval ning Reine vastas noormehe jaatavalt, kuigi ta häbenes õe kuuldes Raidoga suhelda ja talle tundus üldse nüüd õde üleliigsena, kuid Reine ei julgenud õele seda õelda ka.
„Reine, ma lähen käin sõbranna jurest läbi, äkki helistad mulle kui teil rannatiir tehtud saab?“ tegi õde õelel silma, sest tundis, et tahab noored omaette jätta. Ja pealegi teadis Raine nüüd, et tegu on õe südamesõbraga, kui nii öelda võib. Nägus poiss see teine, mu õel on täesti hea maitse, muigas Raine endamisi.
„Ei, ei! Raido, saa tuttavaks, tema on minu õde Raine.“ tutvustas Reine.
„Ooo, oi, ma ei teadnudki, et sul nii kena õde on! Rõõm tuvuda, mina olen Raido, Reine koolivend. Aga kus koolis sina õpid?“ läksid Raido silmad nii särama, et Reine tundis armukadedust, sest noormees keeras ja pilgu nüüd temalt ära ning tema huviorbiidiks kujunes hoopis õde. Noorem õde kahetses, et ta nii lolli otsuse oli teinud ning vajus näost ära, kuid Rainele ei jäänud see märkamatuks, ta muigas suunurgast ja tundis ões taas ennast ära. Kummaline, kui sarnased me ikka oleme, mõtles Raine.
„Olen jah Reine õde, aga vanem õde ning hetkel ei õpi kusagil, aga plaan on edasi õppima minna küll.“ vastas Raine Raido küsimusle, kuigi jälgis ise nooremat õde.
„Kas tõesti? Kuhu siis?“ oli Raido vaimustuses. Tõsi küll, Rainele meeldis see viisakas ja nägus noormees, kes oli temast küll mõned aastad vaid noorem, aga ta poleks isegi parema tahtmkise juures vaadanud Raidot nagu meest, sest tal oli oma Janar ja pealegi õele ta haiget ei kavatsenud kindlasti teha, sest teadis kuidas noormees õele meeldib. Aga kui ei oleks teadnud, kas siis? Ohh, minema pahad mõtted! sõitles Raine mõtteis endaga.
„Eks ikka ülikooli. Unistan suurelt, sest ainult siis pidid unistused täituma!“ muigas Raine kuid oli üsna ettevaatlik, sest Reine veeretas juba tükk aega varbaga ühte kivi ja ta pilk oli maha suunatud.
„Väga vahva! Aga mida õppima?“ oli Raido endiselt vaimustuses, nagu poleks Reinet üldse nende seltskonnas.
„Seda näitab tulevik.“ vastas Raine konkreetselt. „Aga praegu on mulle tähtsam vaid minu kallis õde, kes iga päevaga läheb aina kaunimaks. Ta on kõige kenam neiu maailmas, keda ma tean ja tunnen!“ keeras Raine jutu teisele teemale.
„Raine!“ mossitas ja punastas Reine.
„Jaa, ma kuulen sind, mu armas õde! Kas sul on mõni probleem?“ tegi ta silma.
„Probleem on selles, et mul ei olegi probleeme,“ puges Reine hädavale taha peitu, sest Raine ju nägi kui torssis ta õde oli.
„Te olete äravahetamiseni saranased. Nagu kaksikud. Muide, Reine on ülekooli tüdruk, kõige kenam tüdruk meie koolis,“ avameelitses Raido. „Tahtsin temaga käima hakata, aga jah, no nii kena tüdruk ju ometi minusugust ei taha.“ kurtis noormees. Raido nägi oma vanuse ja olemuse kohta täiskasvanu välja. Pikk ja sihvakas noormees, püselohud põses, kergelt lokkis tumedad juuksed ja taevasinised silmad, sellise põneva välimusega ja ka targa jutuga. Just sellised noormehed on tüdrukutele defitsiit. Raine kujutles kuidas paljud kooliõed üritavad veidikenegi noormehe tähelepanu võita, kuid tema südame tegi soojaks teadmine, et noormees oli silmnähtavalt just tema väikesest õest huvitatud. Üks on kindel, ma teen kõik selle heaks, et noortest saab paar, mõtiskles Raine. Samas meenus talle taas Karpo ja Raine tundis, et ta ei saa sellest esimesest ar,mastusest iialgi üle, nüüd ta uskus, et esimene armastus jääb, olgu temast kas head või halvad mälestused. See ei olnud mitte hea tunne. Aga juba esimesest hetkest usaldas Raine õe silmarõõmu ja uskus, et noormees ei hakkaks tema õde iialgi ära kasutama.
„Ahahh, nüüd meelitad, omal on tüdruk olemas!“ kähvas Reine.
„Pole mul ühtegi kindlat tüdrukut, on vaid sõbrannad kellega deitimas käin. Ja need deitimised on vaid sõbradeidid,“ avameelitses Raido.
„Kuulge noored, ma meelsamini jätaks teid omaette. Tahaks oma mõtteid korrastama minna ja lihtsalt lonkima. Aga sina õde, mõtle Raido sõnade peale. Onju? Sa ju lubad?“
„Okei,“ õed kallistasid ja Raine lahkus oma teed.
Raine jalutas Kuursaali juurde, sest seal, Raimond Valgre skulptuuri juures mängis ööpäevaringselt Valgre muusika, sellel on nii rahustav ja meloodiline vägi, et Raine võttis skulptuuri kõrval istet ning jäi kuulatama. Nagu võluväel kerisid mälusopist ennast lahti mäletsused mis kõik olid seotud Kuursaaliga ja Külakojaga, kus Raine koos oma sõbrannadega armastas aegajalt lõbutsemas käia. Ja siis Raine äkki pahvatas, sest juba Raidoga kohtumise ajast jäi tal miski hinge kipitama, sest noormees meenutas talle väga ühte teist noormeest, kellega Raine oli kord Kuursaalis tutvunud, ja isegi nimi meenus- Raino. Raine leidis ennast mõttelt, ehk on tegu Raido vennaga, sest nad olid tõesti sarnased. Tollel korral nad vahetasid Rainoga ka telefoninumbreid, kuid kahjus varastati Rainel sama päeva õhtul Kuursaalis telefon ja nende kontakt katkes. Mingil võluväel jäi see noormees Raine südamesse ja just nüüd meenus, sest Raido kõnemaneer oli isegi Raino omaga sarnane. Raine otsustas, et kui ta taas noortega kohtub, uurib kohe järele.
„Sul on kena õde. Kas tal boyfriend ka juba olemas on?“ uuris Raido, kui noored olid juba pool tunnikest vestlenud ja jalutanud. Jälle hakkab mu õe kohta huvi tundma. Ma ei kannata seda enam välja, mõtiskles Reine.
„Eks sa küsinud siis tema käest! Miks sa minu käest uurid, kui mu õde sulle huvi pakub?“ turtsatas Reine. Siiani olid noored käest kinni hoides kõndinud, kuid nüüd tõmbas Reine oma käe Raido pihust ära, kuid Raido reageeris kiirelt, ta haaras neiu õlgadest kinni ja surus tugevasti enda vastu, lausa nii, et Reine ei saanud korralikult hingatagi.
„Sina, ainult sina pakud mulle huvi, kui kõige kaunim tüdruk!“ suudles Raido elus esimest korda neidu ja ka Reine jaoks oli see esmasuudlus.
„Ära tee! Teised võivad näha! Ja mis siis saab kui mõni koolikaaslane näeb? Hakatakse meid pruudisk ja peigmeheks narrima, nagu mõnel sellil see vanamoodne komme on.“ lükkas Reine Raido endast eemale, kuigi talle suudlus väga meeldis, ja ta oli üleni punane, valehäbist.
„Las hakkavad siis kui tahavad! Mis selles halba on? Nüüd oled ju minu tüdruk? Või ikka ei?“ tegi noormees neiule silma. Viimane punastas ja ei julgenud noormehele silma vaadata, nagu oleks maailma suurima patuga hakkama saanud.
„Olen,“ viskas Reine silmad maha. Raido jooksis veepiirile ja hakkas liivale kahte südant joonistama, ühele südamepaunale kirjutas Reine nime ja teisele enda nime. Ise deklameerides;“ las kogu maailm teab, et need on meie, minu ja mu armastatud tüdruku südamed!“ Reine ei suutnud imestada milline õnn talle ühtäkki sülle langes, kuid hinges pitsitas ikkagi valu, et ka tema õde meeldib Raidole. See tegi nii koledasti haiget, et neiule tikkusid pisarad silma valguma.
Noored istusid liivasüdamete juures, Reine pea Raido õlel ning nautisid teineteise seltskonda, kuni nend eilusad hetked katkestas Raido isa kõne.
„Jah, isa. Jah. Olgu. Kohe tulen. Jõuan, jõuan.“ katkestas Raido kõne, suudles seekord neiut põsele, tõusis püsti, avabndas, et peab kiiresti lahkuma ja läinud ta oligi, nagu ilus unenägu mis ärgates katkeb ja unustustehõlma vaob. Päris tükk aega istus neiu seal edasi, saamata aru mis juhtunud oli. Ta hakkas juba kahtlustama, et ta mõtles suudluse välja, sest väga valus oli olla. Kõik tundus nii romantiline, kuid korraga ilutsesid liival vaid kaks südant ning need tundusid nii tühjad, et Reine hakkas kahtlustame, et äkki ta joonistas need ise sinna. Ta tõusis püsti ja läks kustutas need südamed ära, kartuses, et võib rannas kohata mõnda tuttavat, kes norima võib hakata. Pealegi tundus ühe hetkega kogu maailm talle mõttetu. Suured soolased pisarad jooksid mööda Reine meigitud põske alla, valgusid suhu ja tuttuuele imekenale kleidile mille isa oli talle Soomest toonud. Varsti nuttis ta lausa häälega.
„Mis lahti??!!“ seisis õde Raine Reine seljataga, ehmunud nägu peas. Ta jõudis juba kahteseda, et noorema õe noormehega kahekesi jättis, kartis, et ajalugu kordub õega. Ja Rainet ehmatas kõige rohkem see, et õde oli üksinda rannas.



1. märts. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar