laupäev, 3. märts 2018

VIHMATÜDRUK 10. peatükk



    1. peatükk

„Eiiii, eiii ole võimalik! See ei ole võimalik!!!! Miks sa mulle ei öenud, et koju saad??!!“ hõiskas Raine, nähes Janarit koos tema perega elutoas juttu puhkuma. Janar, sõduri vorm seljas, haaras Raine enda embusse ja sõnad olid sellel hetkel üleliigsed. Reine punastas, nähes õde oma kallimaga miilutsemas. Ka Rainold ja Riin pöörasid pilgu ära ning tundsid noorte üle rõõmu.
„Kallike, kuidas ma oleksin saanud sulle kojutulekust teatada, kui sa mu kõnedele ei vasta?“ vaatas noormees oma kallimat suuril silmil.
„Aa, ahjaa, ma jätisn ju telo koju, ohh mind! Issand kui armas üllatus! Tõsiselt! Ma olen niiiii õnnelik!“ aina suudles Raine oma kallimat, kelle näost oli jäänud järele nagu kitsejälg, aga selle eest tundus ta õlgadest kordi laiem. Juba mõned kuud sõjaväge oli voolinud kiitsakast Janar-poisist mehe.
„Eh-eee, reetur! Janar, sa oled reetur!“ hõikas Raine ootamatult. Kõikide pilgud olid temale suunatud ja perekond ei mõistnud mille eest Raine oma kallimat noomib, või õigupoolest ei psitnud see noomimise moodi välja, sest noor naine oli hõigates millegipärast ülirõõmsas tujus.
„Olgu, olgu, olen, aga ma ei saanud, igatsus sinu järele tahtis mind ju ära tappa!“ teatas reeturiks osutunud Janar, mees kes esimesena helistas, nende kokkuleppe katkestas.
„Aga kirju saadame teineteisele me ju ikka? No palun, palun!“ palus Raine.
„Ma ei tea, sest ma hakkan vist nüüd igal nädalavahetusel koju saama või sina võid ka mind külastada. Kas siis enam on mõtet?“ arvas sõdurpoiss.
„Ikka on. Muidugi on. Kui mõnus tunne on päriskirjavahetust pidada! Aga ma siin mõtlesin vahepeal et kuidas vanasti küll suutsid inimesed vahel elada kuid teadmatuses, sest vahel kirjad tulid väga kaua kohale. Vanasti olid inimesed vist palju kannatlikumad kui praegu. Iss? Emm? Noh?“ esitas Raine selle küsimuse oma vanematele. Rainold ja Riin vaatasid teineteisele sellise pilguga otsa, nagu oleks nad äsjaarmunud. No tegelikult olidki, sest mõlemad olid tunnistanud laste kuuldes kuidas nad iga päevaga üha enam teineteisesse ära armuvad, et armastuses pidavat see tavaline olema. Armastus pidavat silmad pimestama ja partner ei näe peale oma abikaasa enam ühtegi vastasoo esindajat, kui tegu on tõelise armsatusega. Ta ei tule selle pealegi et peaks oma abikaasat petma, vaid juba tühipaljas mõte abikaasale, isegi siis, kui ta viibib tuhandete kilomeetrite kaugusel, tekitab tema ihule tibutagi, mis iga korraga aina võimsamaid külmavärinaid tekitab. Just nii toimis see ka Raine ja Reine vanemate puhul, sest elasdi ja töötasid nad ju teine teises riigis, aga armastus püsis, miski ei olnud nende tõeliste tunnete takistuseks. Tõsi küll, iga jumala päev Riin ja Rainold helistasid teineteisele, vähemalt kasvõi korra päevas ning õhtuti veetsid vahel tunde skypes suheldes. Tänapäeval on ju maailm avardunud ja pole enam sellist piina mis armunud paarid lahutaks. Lihtsalt vahel võib olla asi selles, et osad inimesed ongi truudusetud, nad ei suuda jäägitult armastada ühte inimest korraga, neile jääb oma abikaasast vajaka ning nad kasutavad igat võimalust petmiseks. Järelikult pole tegu armastusega, vähemalt petja poolt. Kui sa ikka oma ihasid alla suruda ei oska, oled sa nürk ja ei oska ka sellisel juhul armastada.
Nii Riinil kui ka Rainoldil on palju austajaid, on kogu elu olnud, nagu ikka nägusatel, tarkadel ja temperamentsetel inimestel. Aga kordagi pole nad teineteist petnud, sest armastus nende vahel on mõõtmatu suurusega ja püsiv.
„Vanasti oli päike kollasem, muru rohelisem, teavas sinisem, inimesed kannatluikumad ja armastus suurem. Raine, egas meie su emaga ometi vanad ei ole, et sa meie käest seda küsid. Me oleme ikka noored alles!“ muigas Rainold, andis Riinile musi ja jälgis tütre reaktsiooni.
„Kas ma pean siis vanavanemate juurde sõitma ja nende käest küsima või?“ tegi Raine silma.
„Jah. Just. Muide, hea et sa meelde tuletasid, mu vanemad ootavadki meid juba külla. Oleks tore ehk juba täna sõitma hakata? Jõuaksime õhtul kohale ja...Janar, mis ajal sa Tapal tagasi olema pead?“ uuris Riin.
„Ee, ma, ma ei tea kas ma saan kaasa tulla, kui sa seda silmas pidasid? Ma pole kojugi veel jõudnud ja homme õhtuks pean tagasi olema. Hiljemalt kella 20.00 õhtul.“ selgitas Janar.
„Ema, teie minge, ma tahaks oma kallimaga kahekesi olla. Loodan, et seda ei ole palju palutud. Lubage, pliiiiis?“ palus Raine vanemaid kurval ilmel.
Riin ja Rainold mõistsid noori, neile tegi pigem muret Reine, kelle nägu muutus kohe, kui Raine loobus vanavanematele külla sõitmast.
„Reine, pane sina ennast valmis, hakkame varsti sõitma. Las noored olla omakeskis ja pealegi vanaema ootab sind väga külla,“ jagas Riin käske. Reinel ei jäänud muud üle kui nõustuda, sest tegelikult igatses ka tema vanavanemate järele.
Raine ja Janar vaatasid ainiti teineteist ning nende pilgud kõnelesid õnne keeles. See tunne mis Rainet läbis, oli kirjeldamatu. Ta nautis iga hetke ning ootas juba millal pere liikuma hakkab. Noor ja armunud naine oli nii kindel, et täna saab ta Janari omaks. Ta oli kindel, et vastakad meeleolumuutused mis teda hiljuti tabasid, olid tingitud suurest igatsusest oma kallima järele. Praegu oli ta kindlamast kindlam, et armastab Janarit iga oma rakuga ja iga sekundiga üha rohkem.
„Noh, noored, olge siis head lapsed!“ muigas Rainold, surus väimehe kätt, kallistas Rainet ja läks autot käivitama.
„Oleme, oleme, iss!“ naeratas Raine. Reine jooksis õele sülle, nägu mossis. Puberteediiga paneb mässama ja sellises olekus meenutas Reine nii oma vanemat õde. Kuidas ta küll oleks tahtnud koju jääda, aga pidi minema. Ta pomises vaikselt „tsau“ ja läks uksest välja.
„Me tuleme tagasi homme või ülehomme. Millega sina väimeespoiss Tapale tagasi saad? Kas keegi viib sind ära? Või tahad sa, et kiirustame homseks tagasi ja pakume küüti?“ tundis Riin huvi.
„Ärge minu pärast küll kiirustage. Meid, tagasiminejaid on üpriski mitu ja ühe sõdurpoisi isa viskab meid homme õhtuks tagasi. Olge teie rahulikult. Tervitage siis ikka vanaema ja vanaisa ka meie poolt.“ selgitas Janar. Riin kallistas noori ja lippas tütrele ja isale järgi. Rainold juba tegigi oma nalja, nii kui Riin auto juurde jõudis, pani mees aujtoga minema ja nii mitmel korral, kuni Riin viimaks autosse sai. Seda nalja tegi isa pidevalt ning kogu pere oli sellega harjunud. Raine arvas, et tema oleks selle aja peale ammu kurjaks saanud ja auto ukse tagantkätt kinni löönud, aga ema ei saanud mitte kunagi kurjaks, ta naeris ja lõhverdas nagu puberteedieas plika. Raine oli küll õnnelik, et tal on imeline perekond, aga ta ei jõudnud ära imestada kus kohad ta vanemad külla sellise positiivsuse võtavad. Kumbki tütar ei mäleta, et nende vanemad oleks kunagi omavahel tõrelenud ega kakelnud, alati olid nad rõõmsameelsed ja armastusväärsed. Lausa nii, et üks lõpetas teise lause ja vastupidi. Nad nagu hingaksid ühte õhku ja oleksid kohati nagu üks isiksus. Samas kiputakse arvama, et erinevused liidavad, aga isa ja ema tundusid nii sarnased olema, kuid sarnasus neid ometi ei lahutanud, ikka liitis. Raine oli kindel, et kui tema peaks elama ema kehas ja olema nii kaua isast eemal, läheks ta hulluks, ta ei suudaks. Juba praegu, kui ta kallim temast veidike aega eemal on, hakkab ta ülemõtlema ja läheb endaga pahuksisse. Aga ema ja isa suutsid. Raine lootis kogu südamest, et ta muutuks ka kunagi stabiilsemaks ja leplikumaks ja arvas, et aastad muudavad, sest hetkel mässas temas ikka väga kärsitu hing.
„Kallis, tead, ma, ma ei leia õigeid sõnu. Aga teeks nii, et me ei hakka kirjateemat lahkama, et miks üks meist liiga kaua kirja ootas jne...Tahan olla siin ja praegu, mitte minevikus ega ka veel mitte tulevikus. Sa ei kujuta üldse ettegi kuidas ma tegelikult su järele igatsesin. Ma pole isegi koju jõudnud, sest üks sõjaväekaaslane elab Lihulas ja nad sõitsid läbi Pärnu Lihulasse, ning mul tuli hoobilt mõte, et tahan sinu juurde. Nii nad väikse kõrvalepõike tegidki ja mind siia tõid. Olin tegelikult väga mures ka, sest kartsin juba, et sa ei vastagi mu kõnele enam, et ehk olen sind solvanud. Teinekord vea ikka moblat endaga kaasas...“ puistas Janar südant.
„Ma olen sinuga nõus, mu arm! Oled mulle väga, väga kallis! Drinki tahad? Revideeriks natuke baarikappi?“ olid Rainel vallatud mõtted.
„Minugi poolest. Aga midagi mahedamat ehk? Mahedamat konjakit näiteks.“ tegi Jarar silma.
Belõi Aist lahti nööbitud ja Martini Asti lisaks, ladus Raine uuesti snäksid külmkapist lauale.
„Oi, ma süüa küll ei jaksa!“ Jaran alles ägises pidulikust söömaajast, kuid Raine polnud lõõpimisega kade; „Kes sulle putru pakkunud on!?“
„Heh, tule siia, mida sa sahmerdad kogu aeg ringi!“ meelitas Janar kallimat.
„Oota, ma olen tohutult näljane. Kuidas see kõlaski? Kes sööb-see jaksab!“ tegi Raine oma kallimale kelmikalt silma ja tahtis singirulli suhu pista.
„Kesse siis sea moodi sööma hakkab, kallike?“ võttis Janar laualt pokaali Martinit ja ulatas selle Rainele, ise rüüpas pitsi konjakit lõpuni ja tegi sada nägu sekundis, nagu pruugiks esimest korda alkoholi.
Kui noored olid pool tunnikest vesteldes ja drinkides mööda saatnud, küsis Raine ootamatult sellise küsimuse mis mehe pahviks lõi. Jaran ju ennist mainis, et ei taha rääkida ei minevikust ega tulevikust, tahab elada hetkes, aga noore naise hing ja kõrvad vajasid kindlustunnet ja hellust.
„Mis meist saab siis kui su armeeteenistus lõppeb?“
Janar sügas peopesa ja juhtis jutu teisele teemale; „raha hakkab vist tulema.“
„Raha rahaks, miks sa teemast kõrvale hiilid? Janar, kas sul on midagi sellist südamel, mida mina ei tea, aga võiksin teada? Sa oled natuke kummaline, anna, andeks, aga oled.“ vaatas pruut oma peigmeest altkulmu.
„Kullake, jah, ma võin teistsugusena tunduda, sest mu füüsis on küll siin, aga mõtted kondvad Tapa ümbruse metsades, ausalt. Mis ei tähenda, et sina ja meie saatus mulle korda ei läheks. Läheb, ja kuidas veel läheb. Aga kui sa viibid mujal ja saad koju käima vaid korraks, oledki mõtteis rohkem seal mujal, sestap sulle võibki ekiarvamus maad rajama hakata. Ütlen ausalt, ma ei oska sulle praegu sellele küsimusele vastata. Kui loobiksin lihtsalt sõnu tuulde ja lubadusi täita ei suudaks, poleks see üldse sinu puhul aus. Ja minu puhul ka. Tean vaid seda, et ihakn olla sinuga koos nüüd ja praegu, ja ka peale armeeteenistust, aga ma praegu kaugemale mõelda tõesti ei suuda. Laseks ehk ajal minna ja saatusel ennast paika loksutada?“ soovis Janar.
Raine oli mõtteisse vajunud, ta limpsas keelega pokaali äärt ja rüüpas juba üsna tihedalt. Raine mõistis oma kallimat, aga kindluse mõttes tahtnuks ta teada midagi konkreetsemat. Naised on naised ja mehed on mehed, nende kahe sugupoole mõtted ja unistused ei peagi alati ühtima, aga võivad. Loogiline oli ju see, et Janar oli alles teenistusse värvatud ja teenida oli veel üle poole aasta, sestap mehe sisemuses pakitseski suur segadus. Nüüd tuli Rainele meelde, et ta ei saanudki teada kas ka Eesti sõjaväes manustatakse meestele mingit pulbrit või asja, et nende potents langeks. Naise keha olid vallutanud kõhuliblikad ja ta oli üleni valmis Janariga üheks saama ning tegi kõik selleks, et kallimat magamistuppa meelitada ja see tal õnnestuski, kuid üheks nad siiski ei saanud. Raine pettus ja nuttis ennast magama, samal ajal, kui Janar ta kõrval hiirvaikselt pikutas, sest ta lihtsalt ei osanud midagi muud teha ega kuidagi teisiti olla. Nüüd, kui pruut oli valmis, polnud seda peugmees. Peale pikka pikutamist ronis Janar voodist välja, tõmbas oma sõduripüksid jalga, võttis taskust sigaretipaki ja läks terrassile suitsetama. Ta oleks saanud nagu löögi allapoole vööd, sest mehed tunnevad ennast eriliselt halvasti, kui nende au mängus on. Mees oleks tahtnud oma asjad võtta ja kasvõi jalgsi Pärnu poole liikuma hakata, sest see paarkümmend kilomeetrit ei olnud tema jaoks sugugi pikka teekond, aga ta kartis naise au riivata, kartis et Raine ei andestaks talle seda kunagi, nii ta paigale jäigi. Istus elutuppa tagasi, nööpis uuesti konjakipudeli lahti ja lasi joogil hea maitsta.



3. märts. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar