reede, 29. mai 2020

VABANEMINE - Janika Vaht


 Möödunud öösel sai loetud romaan "Vabanemine," mille autoriks on Janika Vaht. Ma üldse ei imesta, et see lektüür osutus Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev korraldatud noorteromaanikonkursil äramärgitud tööks. Aastal 2012. Ja tegu on taas romaaniga, mida sobib lugeda kogu perel.

 Janika Vahu raamatuid ma enne lugenud ei olnud, pole ka kursis kas tal on neid veel ilmunud. Aga igal juhul loeksin selle autori teoseid veel. Oskab põnevust hoida. Tõsi küül, ühe kivi viskaksin toimetaja kapsaaeda, liiga palju kordub sõna OLI, lausa kolmel korral ühes lauses, see oli ka ainuke, mis silma riivas ja tüütas. Sisu on põnev ja loetav.

 Üks koolitüdruk, kes on vanemate poolt sama hea, mis hüljatud, päästab ühe omavanuse noormehe elu. Juhtumisi hakkavad nad uuel õppeaastal ühes klassis õppima. Mis saab edasi? Miks tahtis noormees endalt elu võtta? Mis toimub koolitüdruku hinges, kelle vanemad on loonud endale uue pere ja jätnud lapse üksinda kasvama? Mis toimub üldse sellisete lapsevanemate hinges? /viimase küsimuse esitasin sisule mõeldes/.

 Tegu on väga südamliku ja hariva raamatuga. Ma tooks paralleele kirjanik Heli Künnapase uue noorteromaaniga, vahepeal nagu oleksingi seda lugenud. Mõlemad on ühtemood head, sarnased, ent ometigi erinevad. Aga lugege ise! Mina lugesin ja nautisin. Vajasin selle raamatu läbilugemiseks vaid kahte õhtut.

 Soovitan!

Rahva Raamatu lehelt:
RAAMAT

VABANEMINE

Autor: JANIKA VAHT
 8 Google +0  0 Share0
Mai on 17-aastane tüdruk, kes hoidub omaette ja suunab tunded sissepoole. Ühel päeval päästab ta enesetappu kavatseva noormehe, kellest saab uuel kooliaastal tema klassivend. Poiss pöörab tüdruku sisemaailma pea peale. Õppides klassivenda tundma, mõistab Mai, millest tal vajaka on ning mil suunas liikuda, et minevikuvarjudest vabaneda. „Vabanemine” on Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev 2012. aasta noorteromaanikonkursil äramärgitud töö.
29. mai. 2020.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar