esmaspäev, 18. mai 2020

MÄLESTUSTETA SUVI - Heli Künnapas


 Alles paari päeva eest sain Heli Künnapase romaani "Mälestusteta suvi" endale. Ainus asi, millega ma nõus ei ole on see, et kindlasti ei ole tegu noorteraamatuga, see on 100% romaan täiskasvanutele! Aga muidu on see minu jaoks nüüd kõikidest Heli raamatutest kõige parem, harivam ja õpetlikum. Leidsin  uue lemmiku endale!

 Jah, just emad, vanaemad, isad ja vanaisad peaks seda lugema, neile peaks lausa see kohustuslik kirjandus olema. Nii palju tarkust ja mõtlemisainet. Tõsiselt! Kõik algab kodust, elumustrid tulevad kodust kaasa. Siis veel vanemad imestavad, et miks nende võsuke on selline ja selline, et mida kurja nad teinud on, et nende võsuke pole selline nagu naabritel. Just vanemate vead, läbi mille peategelased kannatavad, avalduvad siin selgelt ja üksikasjalikult.

 Peategelane Brenda, 15 aastane tüdruk saadetakse kogu suveks maale vanaema juurde ning vanemad võtavad temalt võimaluse internetis käia. Nii peab puberteedieas nooruk õppima elama ilma sotsiaalmeediata. Eluvõõrana tunduv neiu, kes küll kohati on natuke liiga täiskasvanulik, õpib maal elu teise pilgu läbi vaatama. Mitte ainult vaatama, ta õpib ka ennast liigutama, maatöid tegema ning neiu silmaring avaneb. Keskkonnaaktivistina sekkub ta looduskeskkonna hävitamisse ning saab pahameele osaliseks. Lisaks armub ta kohalikku noormehesse, keda kasuisa on aastaid ahistanud ning noormees on saanud väga ränkraske hingelise trauma, tänu millele ei suuda ta elada täisväärtuslikkuelu, painajad ei lase öösel magada ning kohati on ka tema väga eluvõõras tegelane, kes tänu tüdruksõbrale alles õpib elama. Kuid hingemõra (ja mitte ainult!), mille on saanud lapsena, ei lase tal ennast leida ka siis, kui tema kõrval on armastav neiu. Labiilse närvisüsteemiga noormees lõhub kirglikku suhet liiga haavatavalt ning teeb, lisaks Brendale, ka endale karuteene.

 Lisaks tegutseb külas mingi punt ullikesi, taas lapsena ära rikutud hingega tegelasi, kes ei suuda või ei taha näha oma vigu, nähes neid teistes. Päris mitmel korral tunneb peategelane Brenda ennast selles külas üksinda, sest talle jääb mulje, et ta vanaema kummardab tema poisssõpra rohkem, kui teda.
Romaanis ei puudu vägivald, mis on kahjuks elu üks lahutamatuid osasid. Ma küll ei tea kas tänapäeva noorte ellu tõesti kuulund nii palju seksi, nagu see raamat kajastab, aga ilmselt. Mida mina küll tean, ma pole just kõige nooremas nooruses, aga mind tõsiselt hämmastab kui rikutud on tänapäeva noored. Las ma kõlada vanainimesena, aga seda, et 15 aastased elavad üliaktiivset suguelu ... ju siis nii on! Karm! Mitte, et mul midagi selle intiimse tunde vastu oleks, aga ... Kas tõesti tänapäeval puudub peredes usaldus ja armastus, mida minnakse juba nii varases nooruses otsima mujalt, kasvõi seksi näol. Küllap nii on.

 Igal juhul väga haarav ja emotsionaalne raamat, lisaks tohutult õpetlik, hariv ja mõtlemapanev. Soovitan lugeda kõigil! Ma ise vaatasin et paks raamat, jagub pikemalt lugemiseks, aga ei, kui su kätte juhtub niivõrd haarav raamat, nagu "Mälestusteta suvi" on, loed sa selle suhteliselt ruttu läbi.

 Miks nii mälestusterohke suvi mälestusteta on? Sellest loe juba ise! Minu käest saate ka sea raamatut osta (käest kätte) ja vaid 11 euro eest.

 Aitäh, kallis Heli, selle vapustava elamuse eest! Jään kannatamatult uut osa ootama!

Rahva Raamatu lehelt:RAAMAT



MÄLESTUSTETA SUVI 1.OSA

 10 Google +0  1 Share0

Kui teismeline keskkonnaaktivist Brenda suveks probleemide eest maale vanaema juurde saadetakse, on ta veendunud, et sellest tuleb kõigi aegade igavaim suvi. Asi on seda hullem, et vanemate arvates tuleb tütrele kasuks veeta suvi ilma internetita.
Peagi aga tutvub neiu salapärase naabripoisiga, tunded pendeldavad taeva ja põrgu vahet ning hargnema hakkavad sündmused, mida tütarlaps poleks osanud uneski näha. Vaenu- ja sõprussuhted kohalike noortega, maatööd ja kohaliku metsa kaitsmine on vaid väike osa Brenda kõige põnevamast, mälestusteta suvest.




18. mai. 2020.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar