esmaspäev, 18. aprill 2016

Westoffhauseni häärberi saladus 54. peatükk



  54. peatükk

  Mari-Liis keeras häärberi ukse lukust lahti, ilma, et oleks maja välistuld süütanud. Ta nühkis oma unesegaseid silmi ning lonkis tuppa tagasi, sest valgus tegi ta silmadele liiga ning tüdruk oli alles oma mõtetes aegade alguse unenäos, hoopis teises ajas enne, kui kõva jutuvadin ja itsitamine ta unelõnga puruks lõikas. Tüdruk läks, kätt silme ees hoides, häärberi trepist üles, kui võpatas ärkvele. Ei, ei, ta ei võpatanud Ralfi ja Leana tulemise peale, sest ta isegi ei teadnud kellele ta ukse avas. Mari-Liis kuulis hääli. Pööninguuks, kuhu kadus tema lapsepõlvehaldjas, vajus lahti, kuid nutuhääled kostusid keldrist. Ta ehmatas, tormas uuesti trepist alla ja põrkas esikus suudleva paariga kokku.
„Mis lahti, Mari-Liis? Tonti nägid või?“ küsis jahmunud Ralf poolmuiates. Mari-Liis seisis nagu vahakuju, näost lubivalge ja keel nagu alla neelatud. Ta põrnitses Ralfi altkulmu pilguga ning Leana tundis ennast ebamugavalt.
„Ja-jah, nägin jah tonti,“ vastas tüdruk ning ronis uuesti trepist üles. Mari-Liisil ei tulnud und, teda painasid hääled, mida ta hetk tagasi kuulis. Need hääled olid tegelikult teada painaud juba aastaid, kuid vastus, kus kohast need tulevad või kes on häälte autor, puudus. Ühest küljest oli tüdruk nende häältega juba harjunud, kuid teisalt tekitasid need tmas vastakaid tundeid. Eriti see nutva tüdruku hääl. Empaaitiavõimega Mari-Liis tahtnuks kohe appi joosta, kuid kuhu ja kellele, selles oli küsimus. Isa ja Leana ei mõlkunud hetkekski ta mõtteis, ta nagu polekski neid miilutsemas kohanud. Ka Miralda- memm ja kaksikud ei meenunud. Rääkimata Marellest, kelle olemasolu ei tulnud talle viimasel ajal üldse meelde. Mari-Liis keeras voodis küljelt küljele, kogu ta keha sügeles nii, nagu oleks terve kari sipelgaid ta peal jooksmas. Tüdrukust oli saanud mõnes mõttes eremiit, sest kogu tema aja hõivasid probleemid, mis päevast päeva kordusid ja aina suuremaid mõõtmeid võtsid. Sõbranned olid ka justkui kadunud ta elust. Kes käis juba mööda ööklubisid, kes reisis vanematega mööda ilma, kes oli varases nooruses juba endale lapse lasknud teha. Mari-Liisil lihtsalt polnud aega nende jaoks, kuigi vahel igatses ta väga endale südamesõbrannet, kellele kõiki oma muresid pihtida, aga ta kartis, tüdruk kartis kedagi endale liiga lähedale lasta ja selle hirmu oli ilmselt temasse süstinud tema lihane ema, keda tüdruk ei olnud kunagi usaldada saanud.
Paar tunnikest voodis väherdud, tundis tüdruk ennast näljasena. Ta tõmbas oma roosa hommikumantli selga, pani Miralda poolt heegeldatud pehmed, koeravillast sussid jalga ning läks häärberi alumisele korrusele. Pilt mis talle avanes, ei olnud just meeldiv. Mari-Liis ehmatas ja tänas jumalat, et ta veel õndsat und ei maganud. Kogu alumine korrus oli põlevatest küünaldest valgustatud ning Ralf ja Leana olid uinunud elutoa diivanile. Osad t-küünlad küll põlevad lõpuni ning on ohutumad, aga enamus põlevatest küünaldest olid tavalised ja need olid asetatud ilma küünlajalata puidust köögikappidele. Tüdruk ei julgenud mõeldagi, mis siis oleks saanud, kui tal ei oleks kõht tühjaks läinud. Mari-Liisi läbis vappekülm. Ta pani käed kokku ja tänas jumalat, et oli päästjaks Ralfile, Leanale ja kogu häärberile. Siis hakkas ta südantlõhestavalt nutma. Kuid mitte keegki teda ei kuulnud, mitte keegi ei pakkunud talle lohutust, ta oli täiesti üksinda siin ilmas. Kohati tundis ta tütre ja isa vahelist armukadedust, sest isal oli nüüd küll kallis inimene kõrval, kuid Mari-Liis oli harjunud ise Ralfile kõige kallim olema. Tüdruk tundis, et tema koht on hõivatud, ta tundis ennast kasutuna, kaitsetuna ja hüljatuna. Hakkas vigu otsima endas, süüdistas ennast, et ta lihane ema ei suuda teda armastada, süüdistas ennast, et ta üldse siia ilma oli sündinud. Tüdruk oleks justkui negatiivse energia meelevalda haaratud ja see tunnel seal maailmas, sellel ei paistnudki valguse viirge olevat. Mari-Liis oli justkui vatist, justkui elutu ese mis ise liikuda ei suuda, mida igaüks võib oma kasuks, kuid eseme kahjuks, tarvitada. Ta jälgis katkendliku leegiga põlevat küünalt ning seisis, nagu toonekurg, ühel jalal, nõjatudes köögikapile. Tema söögiisu oli nagu peoga pühitud. Liiga palju oli selle noore tüdruku jaoks viimasel ajal olnud läbielamisi, liiga palju emotsioone ja lahtise otsaga lahendamata asju, mis teda seespoolt närisid, liiga palju segaseid tundeid, üksindust ja eneseksekseid hetki, sest kõigest ja kõigist ei julgenud ta ka ju eaka Miraldaga rääkida. Kes teab kui kaua Mari-Liis seal kapi najal seista oleks võinud, kui poleks Leana voodis külge keeranud ja ennast istukile ehmatanud.
„Tere ööd! Kas juhtus midagi, kullake?“ küsis Leana, kes tegelikult tundis ennast sissetungijana. Ralf magas õndsat und, ju olid alkohol ja kirglik armuöö oma osa nõudnud. Ei tema kuulnud ega näinud midagi. Leana haaras tugitoolilt lambavillase pleedi, pani Ralfi toasussid jalga ja läks kööki. Mari-Liis põrnitses endiselt võbelevat küünlaleeki ning vaikis.
„Mari-Liis, kullake, vabanda, et ma siin nii...“ üritas ta tüdrukuga, jalad risti seistes, kontakti leida, kuid kasutult. Leana seadis sammud tualeti poole, sest just teatud toimingute pärast tal ju uni ära läkski. Tualettruumist tagasi tulles kajas häärberis kõrvulukustav röögatus, mis Leana seest valla pääses. Läbi häärberi välisukse klaasi jälgisid Leana väitel, tegevust võõrad ja tühjad silmad. Selle karjatuse peale tormas unesegane Ralf ihualasti voodist välja ja haaras Mari-Liisi oma embusse. Leana värises nagu haavaleht, ega saanud sõnagi suust.
„Issi, loll oled või! Pane ennast riidesse!“ potsatas Mari-Liis justkui reaalsusse tagasi, tõukas isa endast eemale ning läks Leanat rahustama.
„Mis juhtus? Miks sa karjusid?“ üritas ta naiselt vastust saada, kuid Leana värises endiselt ja tema silmis oli kohutav hirm, et ka Mari-Liisil hakkas lausa kõhe.
„Oota, ma toon sulle suhkruvett. Tule, tule istu siia köögitoolile, ma kohe.“ aitas tüdruk Leana maast püsti. Tegelikult Mari-Liis aimas mis võis naise verest välja lüüa, kuid ta ei sõandanud küsida. Ega Leana ei kiirustanud ka kõnelema, või ei suutnud ta shoki tõttu, seda teab vaid tema ise. Igal juhul peale suhkruvee joomist läksid naise häälepaelad valla ja ta pajatas oma nägemusest. Ralf läks kohutavalt närvi. Ta tammus, kui pidalitõbine, köögis edasi-tagasi, ega osanud seisukohta võtta. Kumbki elanik ei tahtnud külalisele häärberis toimuvast rääkida, oli ju öö ja pealegi kartis Ralf meeletult Leanat kaotada. Sellest oli teadlik muidugi ka Mari-Liis, kes pidas õigemaks vaikida. Tegelikult tahtnuks tüdruk hoopis isa noomida, et viimane nii hooletu oli ning kõigi elu küünalde põletamisega ohtu seadis, kuid ta otsustas oodata ja vaadata mis edasi saama hakkab. Mari-Liis oli natuke kurb ja segaduses, sest armunud inimesed tundusid talle juba ammu rumalad ja jõuetud. Ta oli nii palju lollusi pealt näinud, et kartis ise armuda, kuigi klassvennal, kellesse ilmselt kogu klassi tüdrukud armunud olid, jagus silmi just Mari-Liisile. Aga Mari-Liis eiras teda, kuigi tõtt tunnistades, meeldis ka temale klassivend väga.
Ralf koristas elutoa laualt tühjad veinipudelid, pani teleka kinni ning seadis sammud tualetti, kui avastas esikust porised jäljed ja need ei olnud mitte tema, ega Leana jäljed. Välisukse linki vajutades sai mees ebameeldiva üllatuse osaliseks.

18.aprill. 2016.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar