laupäev, 11. märts 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  „Misasja!? Mis jutt see on!!?? Ma pean ikka ise kaasa tulema. Olge teie siin. Reevo-poiss, hüppa sadulasse ja lähme!“ ei mahtunud Mathildele hinge, et Ants ei suutnud oma naist ja last kaasa võtta.
Trevor käivitas uuesti auto, Mathilde istus kaardilugeja positsiooni ja sõit kulges tagasi metsamajja.
  „Ei või olla, kas taat tuleb juba koju tagasi? Millega temal küll nüüd tuli takus on?“ kuulis Mirell taas auto hääli. Mirelli valdas hirm, et äkki tullakse hoopis teda otsima. Äkki keegi on tema asukohast haisu ninna saanud? Naise süda pidi saapasäärde hüppama, sest tagus nii tugevalt, et Mirell arvas, et ta lausa kuuleb oma südame tuksumist. Roosapõskne August magas vanal luitunud sohval õndsat und ja tuba oli päikesekiirtest kollane. See vaatepilt oli imeline, aga Mirell ei leidnud hingerahu. Ta tundis ennast koos armsa pojaga abitult, sest perepead ei olnud ka kodus. Naine keeras ukse igaks juhuks lukku.
  Mõne aja pärast peatuski auto ukse ees ja Mirell ei uskunud oma silmi. Roolitagant astus välja tema kallis Trevor. Nüüd sai naine asjasse selgust, et ennist oligi ta oma poega näinud. Ja ka Mathilde astus autost välja. Mirell sattus segadusse, sest tema teada just Mathilde juurde Ants läkski.
  Juba koputati uksele. Õnneks August oli hea unega ja kopotus teda üles ei ajanud. Mirell piilus aknast õue ja nägi oma poega auto juures edasi-tagasi tammumas. Ta arvas, et pääsu pole ning keeras ukse lukust lahti. Ühest küljest tahtis ta poja juurde joosta ja talle kaela hüpata, kuid teisalt häbenes ta kui poeg näeb teda meikimata ja sorgus juustega. See oli ka üks põhjus miks Mirell ennist Antsuga kaasa minemast loobus. Ühtäkki tahtis ta olla endine Mirell, mukitud ja väljapeetud daam, aga ta oli harjunud juba asta aega krohvita elama ja oli sellisena ka endaga rahul. Tegelikult vaevas miski veel Mirelli, mida ta pikka aega endas kandnud oli, aga ta otsustas selle saladuselaeka endaga hauda kaasa viia.
„Noh, kuidas siis nüüd nii? Kas mulle külla ei kõlbagi tulla? Võta nüüd noorperemees ja tule. Tegin pidusõõgi ka valmis, kõik ootavad. Ära lase ennast mitu korda paluda!“ ei andnud Mathilde esimese hooga Mirellile sõnaõigustki.
  „Reevo juba sõidab mitmendat korda siia. Tore väimeespoiss, nagu ta mul on. Ole pai ja pane ennast ja last valmis. Ma ei taha ühtegi vabandust kuulda. Kütame sauna ka soojaks ja saate minu manu pesus ära käia.“ utsitas Mathilde endiselt Mirelli tagant.
  „Olgu! Aga mul läheb veidi aega. Pean Augusti üles ajama. Ja kohe saab ka ahi köetud. Panen siibri kinni ja tulen.“ näis naine resoluutne, kuigi tegelikult ta seda ei olnud. Olles välisukse sulgenud, tabas teda paanika. Kusagile põgeneda ei olnud enam võimalik. Siis meenus talle, et tegu oli hoopis Reevoga, Mathilde väimehega. See langetas justkui hiigelsuure kivi Mirelli südamelt, ning ta arvas, et tegu on kohe kindlasti tema poja teisikuga. Aga igal ińimesel pidavat teiskik olema, jus siis elab tema poja teisik Eestis, avastas naine.
  Viieteistkümne minuti pärast saigi Mirell ahju sulgeda ning selleks ajaks oli ka August juba ärkvel ja imetatud. Mingi paaniline hirm kipitas naise hinges endiselt, sest polnud ta ju päris pikalt inimeste keskel olnud. Ta oli harjunud metsavaikusega, kus iga lind ja rohutirts tervitasid teda hommikuti. Mirell oli elanud ennast puude ja põõsastega kooskõlla. Ta tundis juba kõiki taimi ja kõneles nendega. Ja seda kõike tänu tema mehele, Hirmus Antsule. Looduslikud ja pastellsed värvid olid saanud tema elu suureks osaks, ning igal hommikul kõneles ta kuldkollase päikesega ning õhtuti jutustas päevastest toimingutest kuule. Ka ravimtaimedest olid saanud tema suured sõbrad, kuigi ennevanasti ei maitsenud talle üldse taimeteed ja ega ta ei tundnudki taimi. Nüüd oli vastupidi. Iga kord, kui Mirell mõnda taime noppima hakkas, küsis ta viisakalt taime käest luba. Mitte kunagi ei tõmmanud ta ühtegi taime ega ka mitte seent koos juurtega välja. See võrduks tema jaoks nagu oleks ta kellegi perekonna hävitanud. Mirelli pani mõtlema see, et taimedel on ka oma perekonnad, pesakonnad, sugukonnad ja sugupuu. Paljud inimesed on oma juurtes kinni, aga taim on ju ka elusolend ja ka temal on juured. Kuigi tema ei olnud oma juurtest just eriti teadlik, seda enam tundis ta taimedele kaasa, kui keegi pahalane oli neid metsas koos juurtdega üles kitkunud.
  Naine võttis poja sülle, lukustas ukse ja seadis sammud auto poole. August hakkas virisema, kui Mathilde neile autouskse avas. Mirell kohendas poja mugavamalt sülle, lükkas oma sorgus juuksed kõrva taha ja jäi Augustit kussutama, kuni tõstis silmad üles, nägi peeglist autojuhti ja ehmatas soolasambaks. Tema pilk jäi kinni autojuhi kaelal asetseval sünnimärgil. Mirell neelas keele alla, kaotas mõneks ajaks kõnevõime. Kui nad olid metsarajalt kruusateele jõudnud, ja Trevor oli kiiruse üles võtnud, vegeteeris naine juba nii paanikas, et suutis vaevu karjuda;“ Pi-pi-pidage auto kinni! Ma tahan maha! Pidage kinni!“
  „Fakk! Mida!? Ema!“ jõudis Trevor öelda enne, kui ta autoga vastu puud sõitis.
  Viieteistkümne minuti pärast jõudsid kaugesse külakolkasse politsei- ja kiirabiauto. Kuna Trevoril ja Mathildel olid turvavööd kinnitamata ja turvapadjad hüppasid lahti ning seadsid sõitjad eluohtlikku olukorda, vaagusid mõlemad eesistujaid elu ja surma vahel ning Mirell sai shoki. Õnneks oli tal nii palju taipu, et haarata Mathilde mobiiltelefon ja helistada kiirabisse. Mathilde oli täbaramas olukorras kui Trevor, sest Mathilde istus armatuurlauale liiga lähedal ja sai turvapadjalt löökvigastuse ning turvapadja gaaside poolt kõrvetushaavu. Kui kogu seltskond oli kiirabiautosse evakueeritud, toimus suur plahvatus. Auto läks lausa suure leegiga põlema. Operatiivautod panid sireenid peale, politseiauto sõitis ees ja kiirabi kohe selle kannul.
  „Teie nimi?“ alustasid politseinikud alles haigla seinte vahel oma tööga. Mirell oli kohutavad shokis ning ta ei suutnud ka parema tahmise juures midagi vastata. Ta ei teadnud mis seisuses Trevor on ja kas ta üldse ellu jääb. Õnneks pääsesid Mirell ja ta pisipoeg August vaid suure ehmatusega, kuid juba see tekitas õudusevärinaid, et auto vahetult peale nende sealt väljumist plahvatas. Siis meenus talle, et ta on ilmselt tagaotsitavate nimekirjas ja see süvendas ta hirmu veel.
  „Vabandust, me peame patsiendid üle vaatama, ehk peale seda tulete uuesti neid küsitlema!“ ilmus laua äärde päästerõngast õde kes kutsus Mirelli ja Augusti endaga. Naine tõusis, õde võttis imiku enda sülle ning nad suundusid õdede kabinetti. Politseinikud jäid valvelaua äärde ootama. Juba kümne minuti pärast väljusid nad õdede toast ja õde ulatas paberi politseiniku kätte. Politseinik lõi Mirelli nime arvutisse ja jäi naist sellise näoga vaatama nagu oleks tonti näinud. Mirell Williams on teadmata kadunute nimekirjas lausa esimesel kohal. Politseiametnik vaatas arvutis olevat Mirelli pilti ja siis kõrvalistuja oma, ning tegi seda päris mitu korda, kuid ta ei leidnud sarnaseid näojooni.
  „Teie elukoht? Sünniaasta?“ ei jätnud ta jonni.
  „Vabandage, kõik selle naise andmed on mul paberil kirjas. Aga kuna Mirell on hetkel alles shokist toibumas, oleks armas, kui te väga talle peavalu ei valmistaks,“ täitis õde sekkudes oma kohust.
  „Hea küll! Vastasel korral, kas saaksime selle ema ja lapse koju sõidutada või peavad nad järelvalve alla jääma?“ tegi politseiametnik ikka oma tööd edasi.
  „Oodake üke hetk. Lähen konsulteerin arstiga,“ läks nääpsuke, satäänide, õlgadeni ulatuvate juustega õde arstiga nõu pidama.
  „Patsient Williams, palun tulge minuga kaasa,“ kutsus nooremapoolne meesarst Mirelli endaga.
Politseinukud istusid endiselt koridoris, ega kavatsenudki lahkuda.
  „Ma väga vabandan, aga patient Williams ja ta pisipoeg jäävad vähemalt täna ööseks haiglasse. Homme vaatame mis edasi saab. Teeme mõningad uuringud ja anlüüsid. Kahjuks teda täna rohkem tülitada ei ole kasulik. Vajadusel tulge homme tagasi.“ valgustas õde politeinikke, muigas ja lahkus.
  Riigiametnikud tõusid püsti ja lahkusid. Noorem neist hoidis endiselt tahvelarvutit avatuna ja revideeris naise andmeid.
  „Meie tööpäev ei ole tänaseks veel lõppenud!“ teatas noorpolitseinik.
  „Kindlasti mitte! Kriminaaltoimik tuleb hoopis uuesti avada.“ oli ka teine politseinik asjaga päri.
  „Patsient Williams, palun tulge minuga kaasa. Andke laps hooldusõe kätte, saate ise rahulikumalt olla. Hoolitseme, et laps oleks kenasti söönud,“ astus õde koos hooldusõega Mirelli palatisse.
  „Ma... Seda, et...Ma...Ma tahaks ise oma pojaga olla. Äkki vanem poeg võetakse...“ ei olnud Mirell selle ettepanekuga nõus.
  „Jah, ma mõistan teid. Kutsun teid just sellepärast endaga, et teie vanema pojaga saab kõik korda ja ta ootab teid oma palatis, tahab teid väga näha.“ selgitas õde asja.
  Mirell tormas nagu tuulispask palatist välja, August ei tulnud talle meeldegi. Hooldusõde võttis imiku, viis ta ühe tühja palatisse, vahetas mähkmed ja andis süüa. August oli nii rõõõmus poiss, et aina lailises ja naeratas. Imelikul kombel oli kogu õud temast mööda läinud. Eks ole ema kaitsev süle ja lähedus alati olnud need asjad mida imik kõige rohkem vajab. Ta ei võõrastanud hooldusõde üldse, pigem oli ta üllatavalt rõõmus võõra üle.

  „Trevor, mu kallis pojake, kas sinuga on kõik korras!“ lausa jooksis Mirell poja palatisse. Trevor noogutas, sest oli aparaatide all ning hapnikumask ehtis ta nägu. Mirell hakkas südantlõhestavalt nutma ning värisema nagu haavaleht. Ta mõtles õudusega, et oleks võinud ühe hetkega kaotada oma kaks poega. Ta silitas Trevori pead kuni Trevor uinus. Alles siis meenus talle August. Alles siis meenus talle Mahtilde, kes toodi haiglasse veel raskemas seisus. Mirell tormas poja palatist välja, jooksis kokku mööda haigla koridori ringi jalutava hooldusõega, kes jalutadaes Augustit magama üritas panna, ning kadus Mathilde palatit otsima. See vaatepilt mis talle avanes, oli kõike muud, kui kena.

11. märts. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar