kolmapäev, 15. märts 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  „Mis juhtus, Maris?“ oli Lembit mures ja hakkas telefoni juppe põrandalt kokku korjama. Maris oli näost kaame ja ei suutnud ühtegi sõna öelda. Kogu ta sisemus värises ja meestele tundus, et tüdruk ahmib õhku. Midagi pidi väga korrast ära olema, arvasid Ants ja Lembit.
  „Maris, ole pai ja ütle oma pinkood? Ma lülitaks su telefoni uuesti sisse,“ pakkus Lembit abi, kuid Maris vaikis endiselt. Ta jäi ühte punkti vaatama ja tundus, et ümbrus vaikis koos temaga.
  Ants kõndis nõutult mööda talumaja hiigelkööki ja siis kadus nagu kellegi sunnil käärkambrisse, kuigi reeglina hoidis ta sellest toast suure kaarega eemale. Ants pidas ennast paganaks, uskmatuks, kuigi tegelikult oli tundnud ka tema aeg-ajalt kõigevägevama juuresolekut. Aga ta kas ei tunnistanud seda või pidas õigemaks vaikida, sest ta lausa vihkas, kui keegi hakkas jumala abi peale suruma, kuigi vahel, kui elu talle vingerpussi mängis ja ta sellest võiduga välja tuli, armastas ta ikka lausuda,“ Jumal tänatud!“ Ise pärast naeris, et näe, jumal oligi talle armuline olnud. Väga paljud inimesed nagu kardaksid eelkõige endale tunnistada, et nad tegelikult usuvad jumalasse. Samas kui inimene korrutab pidevalt milline jumalasulane ta on, mõjub see kuidagi kommertslikult, võltsilt. See tundub nagu odav reklaamitikk või põlastus, et näe, mina olen kristlane, olen see kõige õigem inimene universumis. Aga kes sina oled? Sa pole ühegi kiriku liige isegi. Sellel teemal oli Ants Mathildega korduvalt rääkinud ja vahel tundis mees ennast lausa halvasti. Eriti siis kui Mathilde naljatades teda oma käärkambrisse pattusid lunastama saatis.
Maris toibus, vaatas kaaslasi nii juhmi pilguga, et tema olemusest võis välja lugeda kõige karmimaid uudiseid. Ants oli käärkambris vaikust kuulamas ja Lembit istus ning ootas uudiseid.
  „Seda, et...ma, mu, meie kallis Mathilde on koomas...“ puhkes Maris südantlõhestavalt nutma. See oli hüsteeriline nutt, millest Maris oli lapsena korduvalt nutnud, aga vaid siis kui nägi oma toast ämblikku või õues konna. Neid kahte olendit kartis Maris kõige rohkem, kuigi vanatädi Tilde oli talle korduvalt maininud, et need on süütud hinged ja ei tee talle midagi.
  „Oota, kullake, püüa rahuneda. Mis siis õigupoolest juhtus? Kes sulle siis Mathilde telefonilt vastas?“ ei saanud Lembit asjast sotti.
  „Mai tea ju!!! Arvad, et ma jõudsin nime küsida? Valesti arvad!“ oli Maris endast väljas.
  „Ei. Ma ei arva. Ei. Vabandan!“ tundis Lembit ennast pealetükkivalt ning otsustas Marise rahule jätta.
Ants oli ennast käärkabrisse unustanud. Ta näppis seal erinevaid ikoone ja krutsifikse. Lappas vanu testmente ja üritas surnud orelist hääli välja võluda, kuid tulutult. Ometigi äratas see vana pill temas mälestused, sest orelimuusika, mida ta vanasti kirikust möödudes kuulnud oli, tekitas Antsus tibutagiefekti. Talle meenus aastate tagune aeg, nagu oleks kõik aset leidnud alles nüüd, kuigi sellest ajast oli päris palju vett merre voolanud.
  „Mida me teeme? Kuidas me haiglasse saame? Ma ei tea isegi mis juhtus ja kus Trevor on, aga onu Lembit, kas sa oleksid nõus haiglasse minema? Ma ei suuda mõeldagi, et tädi Tilde võiks...“mattusid Marise silmad taas pisaraisse.
  „Pole probleemi! Sõidame! Ants-poiss, kas tuled ka kaasa?“ oli Lembit kohe nõus.
  „Kuhu?“ oli mees hämmingus, sest Marise ja Lembitu dialoog oli temast mööda läinud. Mees oli süvenenud käärkambri vaatamisväärsustesse ja küllap leidis ta seal midagi hingele, et ta midagi ei kuulnud.
  „Mesasja? Kuhu te nüüd minema hakkate? Ootame ikka Trevori ja teised ära, siis ehk lähme koos?“ tegi Ants ettepaneku.
  „Tuled siis või jääd siia?“ oli Lembit resoluutne.
  „No, heakene küll. Eks visake mind siis metsade vahel autost välja, naine ja laps juba ootavadki kindlasti mind koju,“ ei jäänud Antsul muud üle, kui nõustuda.
  Olles paar kilomeetrit läbinud, tundis Maris avatud autoaknast kärsahaisu, see tegi tüdruku veel närvilisemaks, kui ta oli. Maris vaikis, kuid kogu ta sisemus värises. Metsarada oli suhteliselt kurviline ja lookles piki kraavikallast. Kohati oli tee nii kitsas, et kui oleks mõni auto vastu tulnud, poleks ilmselt mööda pääsenud. Mõlemalpool teed laiusid magistraavkraavid ning parkimkiskohad teede ääres olid põhimõtteliselt olematud, välja arvatud üksikud truubid kus kohast pääses metsasihtidele ja lagendikele. Neid võis ka vaid ühe käe sõrmedel üle lugeda. Eks enne maaparandustöid oli neid ikka rohkem ning madalatest kraavidest võis vabalt ka üle hüpata, kuid peale maaparandamist need likvideeriti, kuna see 20 kilomeetri pikkune metsarada oli sut harva sõidetav ja talviti ei kiputud seda isegi limest lahti lükkama, kui just Mathilde kohalikus omavalitsuses lärmi tegemas ei käinud. Põhimõtteliselt oli just tema see kelle koju pääses ainult seda teedpidi. Ja Antsu juurde muidugi ka, aga tema elust ja olemasolust ei teadnudki paljud. Veel vähem oldi teadlikud ta peenikesest perest.
  „Pea kinni! Pea selle suitseva asjanduse juures kinni!“ karjus Maris, kui nend eauto hakkas suitsevale asjale lähemale jõudma.
  „Pea kinni jah, ma lähen siit jala.Pole vaja metsa sisse sõita.“ lausus Ants. Maris ja Ants astusid autost välja ja neid ootas halb üllatus, Trevori auto oli maha põlenud, veel vaid tossas pisut, kuid selle ligidal ei olnud ühtegi hingelist. Kummaline, et päästjad olid tossava auto järelvalveta jätnud, see võinuks ju metsatulekahju tekitada.
  „Jah, loodame, et nendega ikka on kõik korras. Päris paras mats on siin aset leidnud, kuid ilmselt on asjaosalised haiglasse viidud, sest ühtegi laipa küll siin ei paista olevat. Kas kiirustame haiglasse?“ küsis Lembit.
  „Jah, kiirustame!“ oli Maris päri.
  „Minge teie. Ma lähen koju naise ja lapse juurde. Aga olge siis tugevad, mis uudised teid iganes seal oodata võivad!“ soovis Ants, köhatas korra ja keeras metsa sisse, oma kodurajale.
  „Onu Lembit, mis saab siis kui Mathildet enam ei ole? Ma isegi ei tea kas mu mees veel elavate kirjas on. Kas sa arvad, et neil juhtus liiklusõnnetus või? Ma ei suuda! Ma ei taha mõelda, et kaks mu kõige lähedasemat inimest võivad eluohtlikus olukorras olla! Kui nad surevad siis ei taha mina ka enam elada! Tõsiselt!“ lausa karjus Maris hingevalust.
  „Kullake, ma ei oska su küsimustele vastata, aga loodame kõige paremat. Ehk pääsesid nad vaid ehmatusega. Siin ju metsavahe tee, ehk jooksis mõni metsloom teele ette ja nii see õnnetus juhtuski. Kui üldse juhtus. Me ei saa spekuleerida, kui me ei tea mis juhtus.“ oli ka Lembit nõutu.
  „Hkkmhh, ma ei usu, et metsloom teele hüppas! Vastasel korral oleks looma korjus ju tee ääres olnud. Selle taga peab midagi muud olema. Äkki hakkas Tilde-memmel paha ja nad kiirustasid koju tagasi? Ohjah, äkki olid ka Antsu naine ja laps autos, sest keegi vastas Mathilde telefonile ja see ei olnud mitte medõde. Ja üleüldse tundus see naishääl mulle kuidagi tuttavana, aga ma ei osanud koju ajada. Või äkki ütles mu kallima auto üles? Teed on siin konarlikud ja Trevor kipub vahel kihutama, väites, siis ei tunne teedel haigutavaid auke. Või ma ei tea...“ ei andnud Marise hing talle ikka rahu.
  „Aga sa helista uuesti ja küsi kes vastas telefonile. Või tegelikult oleks parem kui me ise kohale jõuame. Oma silm on kuningas, nagu sa tead. Ei maksa ennast liiga üles kruvida, kuid ma arvan, et me peame ka kõige halvemaks valmis olema. Igale ühele oma saatus, pole parata.“ tahtis Lembit Marisega kokku kõlada, kuid tundus, et viimane ei olnud selle üle üldse õnnelik.
Tunni aja möödudes jõudsid nad haiglasse.
  Trevor, nägu sidemetes ja lohmakad haiglaroobad jalas ja seljas, tuli neile all fuajees vastu. Mees käis kohvikust mineraalvett ostmas, kuigi arst oli keelanud tal palatist lahkuda, sest ta vajas alles hapnikumaski.
  „Kallis, mu kallis, sa oled elus!“ lausa hüppas Maris Trevorile sülle.
  „Jah, aga...“ püüdis Trevor õigeid sõnu leida kuid kukkus kokku.

14.-15. märts. 2017.a.
Vana-Rääma


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar