laupäev, 11. märts 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  „Kuule muska, kes see naine oli? Kes ta sulle on? Kummaline, ta tundus mulle millegipärast tuttav, aga ma ei suuda mälust teda välja selekteerida, kui ta seal üldse olemas on. Ehk meenutab lihtsalt kedagi. Aga temaga oli hea vestelda.“ esitas Mirell Antsule küsimusi.
  „ Kas sa naisuke oled armukade või? Kes ta ikka oli. Üks Mathilde oli. Väheseid inimesi kellega ma juba aastakümneid suhtlen.“ muigas Ants.
  „Ah, jäta nüüd! Ei mina armukadedust tunne. Lihtsalt ta vaatas mind alguses väga ehmunud pilguga. Hakkasin ennast lausa sissetungijana tundma. Ei, kena memm, mukitud ja puha. Äkki ma peaks ka ikka näo pähe joonistama? Mulle meedisid ta silmad, need olid nii kodusoojad, nagu oma ema omad.“ jagas Mirell oma muljeid.
  „No muidugi oli ta ehmunud, sest mul ju noor naine majas ja puha. Eks ta oli harjunud, et minusugune vanatoi on kohe vajadusel varnast võtta, sest olen ju aastaid talle mehe eest olnud. Ei, ei midagi seksuaalset! Mathilde on mulle nagu õde, sest me jagame temaga kõike. Hea naine on. Ei ole kade ega kõrk, kuigi mõni võib ta välimuse järgi arvata, et just kõrgi suurlinna daamiga ongi tegu. Sina, mu kullake ära küll oma noort ja kena välimust meigi alla enam peitma hakka! Oled krohvitagi ilus! Las vanemad daamid joonistada endale nägu pähe, see üks väheseid rõõme vast. Kuigi Mathildel on ka häid lähisugulasi, kelle tervis ta ennast lille lööb, nagu tänapäeval naised armastavad lille lüüa.“ muigas Ants taas.
  „Kas tal lapsi ka on?“ hakkas üha rohkem Mathilde Mairellile huvi pakkuma.
  „Ei ole, aga seeeest on tal sugulased kellega ta tihti lävib. Üks on lausa nagu ta enda tütar, väga sarnane, nii välimuselt kui ka sisemiselt. Sihuke kleenuke, kitsa piha, blond ja kõrge rinnaga. Kangesti meenutab Mathildet ennast, aegu ta abikaasa Jaohannes veel elas ning Mathilde oli nagu topelttulesäde, õitses ja sahmis ringi nagu tulekera. Ega tal praegugi viga ei ole, võiks mõne taadi enda kõrvale soetada küll. Elab seal kaugete kilomeetrite taga ihuüksinda. Aga hakkama saab. Kuid ikkagi. Seltsis on segasem ja armsam, eksole, mu kallis naisuke?“muheles Ants endiselt.
  Mirelli oleks nagu unesoe fluidum tabanud. Kuigi see magnetism tabas teda juba Mathildega kohtumisel ja tõsi küll, ka Antsuga esmakohtumisel. Mingi sõnuseletamatu mõju oli nendel kahel inimesel Mirellile. Kui poleks Ants teda ära võlunud, poleks temast ka ilmselt metsamoori saanud. Ju oli temas ilmselt ka konspiratiivsus peidus. Selline salalikkus millest tal endal ei olnud kaua aastaid aimugi. Korraga tabas naist igatsus oma poja Trevori järgi, aga ta ei julenud sellest kallile mehele iitsatadagi, kartes, et teda leitakse. Mirell kartis oma minevikku, kuigi selleks polnud ju vähematki põhjust kõrvalvaataja silmis. Aga naine varjas seda kiivalt. Küllap tal siiski oli selleks oma põhjus. Tegelikult tahtis ta ammu Antsule tõtt rääkida, aga ei söandanud. Sestap pidas ta õigemaks vaikimist, lootuses, et aega paneb ise asjad paika. Aega-ajalt meenus talle eksabikaasa, kes oli lihtsalt läinud ja Mirellist lesknaise teinud. Kuigi lesk adus ja teadis, et abikaasa minek oli paratmatus, kippus ta vahel muutuma isoleerituks ning just siis tabas ta ennast kriisi olevat. Keskeakriis? Küsis ta endalt, kuid vastus jäi tulemata. Küllap oli vastus peidus naise enese sees, kipitas seal peidetud moel, aga sõnadesse ennast panna ei lasknud, kuigi tunnetes väljendus ta igal moel. See tekitas naises varjatud kujul depressiooni, õgis teda seespidiselt, ehkki oma mehe ees püüdis ta seda kiivalt varjata ja manas maski näole. Küllap Ants juba tundis oma naist, tajus ta kohati labiilset olekut, aga ta ei heitnud kunagi midagi naisele ette, sest Mirell oli temale nagu õnnistus, kes keset metsarada kaela sadas, ennast talle andis ja veel armastusevilja ka ilmale tõi. Omas kodus sünnitas ta nende lapse ning isa oli see kes nabanööri läbi lõikas. Tõsi küll, lapsel ei olnud ühtegi dokumenti, paberite järgi teda ei olnudki maailmas olemas. Tegelikult oli see ka üks Mirelli masenduse põhjuseid, kuigi kodusünnitus kulges õnnelikult, komplikatsioonideta.
  Olla Ants kunagi ka juhuslikult ühe sünnituse kaasosaline olnud, kui ta metsas jahil käies tuhudes vaevlevale naisele peale juhtus, selle oma karusesse embusesse haaras, onni taris ning lapse ilmale tulekuga päästis nii naise, kui lapse elu. Peale seda, kui ta paari tunni pärast Mathilde juurde kiirabi kutsuma jõudis, oli ilmselge, et Antsust sai kangelane. Mathilde hakkas teda hellitavalt ämmaisandaks kutsuma, mille peale vanatoi vaid muige huulile manas. Heal lapsel ju ikka mitu nime!
Korrga kuulsid metsaasukad maja ees auto hääli. Ants, nagu peremees muiste, läks asja uurima.
  „Tere, mind saatis Mathilde. Olen nii-öelda tema poolsugulane Trevor ja Mathilde palus meil teile järgi tulla. Tema maja uksed on lahkesti ka teie jaoks valla.“ pakkus viiskas Trevor autoaknast, kuna ta ei jõudnud veel autost välja astuda.
  „Või nii? See on nüüd küll ootamatu kutse, aga ma lähen räägin toas eidega läbi. Nii koheselt ei oskagi ise reageerida. Vabandan!“ lahkus Ants majja.
  „Sedand, Mathilde ootab meid külla. Saatis oma sugulase meie manu. Saame masinaga minna, jalavaev murtud. Küllap toovad hiljem ehk koju tagasi ka. Messa arvad, kallis?“pöördus ta imetava Mirelli poole.
  „Tead, ma ei taha ebaviisakas tunduda, aga sina mine. Ma siin tissitan, siis tahaks ennast veidi kasida. Ja kui ma ausalt ütlen, siis mul pole erilist tuju täna minna. Mine sina, mine!“ Mirell lausa saatis sõnadega meest majast välja. Antsu tegi Mirelli tõrges olek veidi ettevaatlikuks. Samas mõistis ta naist, pannes ennast tema olukorda. Ega vägisi võõrustajate kutsele vastamine polnud ka tema jaoks, aga Ants tahtis minna. Ta suudles last ja naist laubale ning sulges enda järel koduukse. Kui Ants auto juurde astus, nägi ta, et Trevor polnud üksinda, et autos istus ka Mathilde teisikust sugulane.
  „Oot, oodake, noored! Ega ma siis tühjade kätega ka tulla ei saa, kui sihukese uhke kutse osaliseks sain. Lähen võtan natuke külakosti ka ulu alt. Ahjaa, kahjuks parenaine ei saa hetkel tulla, tal lapse tissitamine pooleili, ja...“ vadistas Ants, kuid Trevor katkestas ta mõtteniidi.
  „Me võime oodata ka! Ega siis nii kiire ka ei ole selle kiire asjaga,“ muigas Trevor.
  „Ei ole kiire kiire asjaga...oh neid noori! Saa siis aru!“ Ants mõtiskles endamisi, pidades õigemaks vaikida ja läks toidumoona järgi.
  „Eit, aee, kus need suitsuvorstid on?! No, need värskemad.“ei leidnud Ants külakostiks mõeldud toidumoona üles.
  „Ma riputasin need pliidi kohale kuivama. Võta näpud silma vahele ja vaata ise!“ oli Mirell ühtäkki tõre, tõstes tissitades häält, mille peale pisike maailmakodanik nutujoru lahti lõi.
  „Rahu, ainult rahu! Aitüma!“ võttis Ants kaks rasvast nõretavat suitsuvorsti endaga ühes ja sulges uuesti ukse.
  „Läki!“ ühmas ta autojuhile ning mehed istusid autosse.
  „Oot, misasja?! Kas mu silmad petavad mind? Ei ole võimalik! See lihtsalt ei ole võimalik! Uhh, ma vist hakkan hulluks minema, näen luuluesid! No nii kangesti minu Trevori moodi! Oota tupsu, lähen teen endale suhkruvett. Olen vist ära mandunud siin metsas,“ ütles Mirell beebile ning kohmitses kööki vee järgi. Beebi lailses toas, kõht oli täis ja meel oli hea. Kuid Mirelli meel oli ärev. Ime, et see imikule halvasti ei mõjunud, sest reeglina kandub just imetava ema tusatuju lapsele üle ja tihtu me ei saa aru miks aps äkki jonnima hakkab. Aga sellel korral oli midagi teisiti. Kas imik võib tajuda, et tema veresugulane on lähedal? Kindlasti tajub. Ega muidu ei räägita, et imik mäletab kuni aastaseks saamiseni ka oma eelmist elu, kuid siis kui häälepaelad valla lähevad, ununeb möödunu. Sellel võib tõeiva sees olla, sest juba sündiv imik, veel siis, kui ta silmad pärishästi ei näe, naeratab ta tihti ja ehmatab. Need emotsioonid võivad vabalt olla seotud eelmise eluga? Igal juhul oli kummaline, et suhkruvett alla kugistav ema oli meeletult närvis, aga beebi oli toas ülimeeldivas tujus.
  „Issand küll! Kas see võis tõesti mu kallis pojake olla? Või on minu igatsus tema järel mind luulusid nägema pannud? Pagan, käsi ja mõistus hakkvad juba mobiiltelefoni otsima! See ei ole õige! See ei ole õige, et ma siin metsas elades varjan ennast oma kalli poja eest! Miski pole enam siin õige! Ohh, mõju ometi, mu kallis suhkruvesi! Mõju ometi!“ oli Mirell endaga pahuksis.
  Räägitakse, et ema tunneb oma lapse ära ka siis, kui ta on sünnitusmajas selle imikuna ära andnud. Küllap see nii on ka.
  Kunagi, kui Mirell Trevori sünnitas, viidi Trevor peale sünnitust reanimobiiliga teise linna ja teise haiglasse, kuna tema poeg oli ülekandmisest liiga raskes seisundis. Mirell sai ise sünnitusmajast välja alles kolme päeva pärast. Läinud oma lapse juurde, sinna teise linna, teise haiglasse, tundis ta oma lapse, keda ta peale sünnitust ei olnud näinudki, ära. Kui Mirell oli oma last ühes palatis, ühe voodi juures äratundmisrõõmust silitanud ja musitanud, astus talle ligi õde ja küsis kellega tegu. Siis selguski, et Mirell oli õige lapse üles leidnud.
  Mirell kandis Trevorit lausa üle kümne kuu. Tõsi küll, kuu enne poja sündi olid naisel hakanud mingid valud, aga need läksid üle. Nii kandiski ta poega üle, kuid ülekandmisest oli poja veri paks, nii ta lamaski beebivoodis tilgutite all. Poeg oli ka sündides ülekaaluline ja tema rinnad olid piima täis. Sünnitusmajas olid arstid kogemata lõiganud läbi imiku hüppeliigese juures oleva veeni, see oli küll õmmeldud, kuid aja möödudes tekkisid imikule talle alla mädarakud ning arstid kartsid kõige hullemat-luumädanikku. Nii saigi Mirelli kohutuseks teha vati, pinsettide ja piiritusega neid rakke katki ja siduda steriilse sidemega kinni. Ka rinnad vajasid piiritusekompressi. Mirell võttis vatilapid, asetas need rindadele, pani lapile kile peale, et kompressipiiritus ära ei lahtuks, ning sidus sidemega kinni. Neid protseduure pidi ta tegema mitu korda päevas, kuigi viibis haiglas ja tegelikult olnuks see vast õdede töö? Aga Mirell sai hakkama ja tema armastus oma lapse vastu sünnitas iga päevaga imesid ning juba kuu vanuselt pääsesid ema ja laps tervena koju.

  Mirell elas vaimusilmas Trevori sündi uuesti üle. Kogu see valu ja ilu jooksis korduvalt ta silme eest läbi. See süvendas üha enam igatsust poja järgi. Kui talle lõpuks meenus, et tal on ka teine laps, tormas ta tuppa ning avastas, et laps magab, muie huulil.  

11. märts. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar