teisipäev, 14. märts 2017

ELU PÄRAST ELU 1. Trevori juhtum


  1. peatükk

  „Kuhu nad kurivaimud ometi jäävad!? Läksivad ikka omast arust tuld tooma ja nüüd on kadunud nagu vitsad vette. Aru ma ei saa!“ pomises Hirmus Ants habemesse.
  „Teadagi naisi! Küll nad jõuavad! Ilmselgelt jäid mokalaata pidama.“ arvas Lembit.
  „Ma usun ka, et lihtsalt läheb aega kauem, tita ja asjad...Ja ärge süüdistage alati naisi! Ka mehed on vahel nagu venivillemid, oota ja oota, aga nendel aega käes küllaga. Unustavad ennast sõpradega õllekannu taha ja naised murtesegu ennast segaseks. Tean millest räägin. Sestap rahu, mu kallikesed!“ ei olnud ka Maris kidakeelne.
  „Teate, minuga juhtus kord halenaljakas lugu. Läksin mina prügiämbrit välja viima. No, tollel ajal ei kasutatud prügikotte, tühjendati ämbrid otse prügikasti või konteinerisse, kuidas keegi nimetab seda roppu asja. Peale ämbri tühejndamist loputasin selle väliskraani alt läbi ja panin kenasti prügikasti kõrvale. Läksin siis korraks ühte sanga tegema. No, kohalik õllekas asus üsna prügimajanduse vahetusläheduses. Ma olin küll toasussides, aga kõrtsmik oli oma mees ja pigistas ühe silma kinni, nähes mind toajaltsites. Ühest sangast sai teine, juttu jätkus kauemaks, kuna kohtasin kõrtsus kunagist klassivenda, kes oli juba aastakümneid tagasi Eesti tolmu jalgelt pühkinud. Ühtäkki avastasin, et paar tunnikest on linnutiivul mööda läinud ja pimeduseloorid katsid juba loojangutaevast. Klassivend, va väänikas jäi nii umbejoobe ja ronis veel rooli ka. Keelasin mis ma keelasin, aga mind ta ei kuulanud. Eks need muutu ikka ülbemaks kellel rahakotirauad kinni minna ei taha. Aga see selleks! Vähemalt jõudis elusana oma vanematekoju. Mina, sangatamisest üks püksisäär pikem kui teine, loivasin prügila poole ja mida mina näen, prügikasti polegi! Läksin nii haledas olekus koju, nagu tuppa sittunud kass ning sain moori käest sellise peapesu, et duši alla polnudki vaja enam minna. Ta raip, vabandan väljenduse poolest, nuhtles mind nagu pidalitõbist, ajas eemale ja kui ma püüdisn lepituseks kallistama minna, sain kulbiga. Sähh siis sulle kooki moosiga! Vaat, mida võib ühe tarbeeseme kadumine maksma minna! Käisin oma rullis kulmuga mitu nädalat ringi ega julenud iitsatadagi, et naiselt muhku norisin. Sõbrad, kellega kõrtsus ühe laua taga jõime, naersid hiljem, et ju mul oli maaga tugev külgetõmbejõud. Tee siis neile selgeks, et ega ikka ei olnud küll! Eks pill tule ikka pika ilu peale, nagu lausub vanasõnagi! Jah, ma töinasin nagu mingi härdaloomuline teismeline, kui obaduse kätte sain. Kuradi valus oli. Tõsi küll, mooril olid ka pisarakanalid lekkima hakanud, aga kurja nägu suutis ta sellegi poolest teeselda. Hea näitleja, peaks mainima. Või siis mitte.“ unustas Lembit ennast memuaaritama. Selle peale sai kogu seltskond naerda, sest Lembit rääkis nii muhedalt ja tema miimika oli omaette ooper.
  „Hahahaa, naljatilk oled, Lemps! Vaata mind, pole ma ei kulbi ega potiga saanud. Elasin metsade keskel oma elu kenasti õhtasse, ja siis eelõhtal kukkus mulle nagu küpse ladvaõun, õnn sülle. Ei osanud ma eluski arvata, et nii veetlev leedi veel minu-sugust vanatoid oskab meheks äratada, aga iial ei tohi iial öelda. Mulle lihtsalt ei passinud see vene võim. No, mitte üks raas kohe! Tulisivad ja sadasivad turjale nagu vaenlased oma huiamistega. Oleks vaid mingigi võimalus avanenud, oleksin paadiga üle karanud, aga kus sa sellega! Hiljem, kui Millerid ja Randpered üle kargasid, pidasin ma neid lausa jumalusteks, et nad sellise võimatu teoga hakkama said. Kuri kadedus nõelus mu hinges, kuid kus kohast oleks mina, vene sant need kopikad kokku kühveldanud ja putku panna saanud? Kes minu-sugust vaest maarjamaalast ikka seal võõrsil oleks oodanud? Nagu siis, nii ka praegu kehtib ikka veel onupokapoliitika ja mõnel määral ei ole me tänaseni „stagna ikkest“ lahti saanud. Tõsi küll, mu lähisugulane kargas küll sõja ajal üle ja mingil ajal olid mul ta kontaktid isegi olemas, aga sellest üksi ei piisanud. Üks kamraad, kes oli nii kindel kõpp koos minguga kargamises, hakkas viimasks kartma ja jõi ennast surnuks. No, küll uuel eesti ajal, aga ikkagi. Nais ühe moori, kolis Pärnumaa metsa elama ja jumalad võtsid ta enda kaitse alla 2001. aasta septembris, kui Pärnumaal metanoolitragöödia isegi korralikke asukaid maha nottis. Isegi üks noorpaar olla otsa saanud. Läksivad teised enne pulmi salaviina ostma, et pulmadeks raha kokku hoida ja lõpetasin kusagil Kilingi-Nõmme lähistel, ika metanoolimürgitusega. Toona oli veel kartulivõtu aeg, külades tehti ikka hundijalavett talgulistele välja, nii olla vikatimees ikka neid ohvreid hulgi enda kuningriiki napsanud. Aga mes ma ikka kurdan, mul nüüd noor naisuke, nagu jumala õnnistus majas ja no August on kõige suurem ime veel mis minuga juhtuda sai! Mina olen eluga rahul!“ muigas Ants habemesse.
  „Oot, räägi nüüd välja, kus kohast sa selle naisukese küll said? Ära hakka nüüd lasuma, et tuli teine sulle metsa kätte!? Küllap sa ikka külakorda käisid ja mõne mõrsja tuuri panid. Ah, Ants poiss?“ muutus õhkkond ühe lõbusamaks.
  „Oled ju muinasjutte lugenud? Isegi näotu noormees võib endale väga nägusa mõrsja leida. Ja pealegi ei pidavat naistele välimuselt kenad mehed meeldima, siis ei löö sõbrannad neid üle. Jah, ma usun siiani muinasjuttudesse, ehkki aastaid olin üks paras Uskmatu Toomas! Korjasin mina juba aastaid oma pensiraha madratsisse, sest metsas elades seda ju vaja ei lähe. Aga ma tahaks ikka kuldsesse kirstu viimasele unele ja siis ussidele söödaks. Ei mina arva sellest põletamiset midagi. Võetakse aga väljamaalt malli ja tehakse tont teab mida, peaasi, et popp ja noortepärane olla. Tõsi küll, vanasti põletati ka meremehed ära ning visati tuhk lainetesse, aga tänapäeval...No, ma ei tea! Aga võta näpust, siis tuli üks kaunis mõrsja mu manu ja armastus lõi nagu säraküünal lõkkele. Korja sa siis veel matuseraha ja puha!“ jäi Ants ikka kidakeelseks. Ega Mooramaa mehed kipu südant puistama, muigas Maris endamisi.
  „Ah, sina Ants oled va pullivend ikka küll! Enne läheb siga sõjaväkke, kui sina oma saladusi meiega jagama hakkad! Ütle nüüd, et su onni uks oli poikvel ja metsahaldjas ise astus uksest sisse? Ja see peenike pere...August on siis sinu poeg või?“ ei mahtunud Lembitule ikkagi see hinge. Ta tõrkus uskumast, et nii eakast taadist veel voodis meest on. Lembit kahtlustas, et ehk mõrsja tuli juba sedapsi olles Antsu ellu, otsis ehk kogemata eostatud olevusele isa.
  „Vabandust, kas tohib korraks vaikust paluda? Ma helistan Tildele ja küsin kus maal nad on.“ sekkus Maris meeste dialoogi, sest talle tundus, et õhk hakkas paksemaks muutuma.
  „Halloo, kallis memm, kus maal te olete?!“ hõikas Maris kui memme telefonile vastati.
  „Tere! Kellega ma räägin?“ võttis telefonikõne vastu võõras hääl.
  „Tilde-memm, su hääl kõlab kuidagi...kuidagi võõralt, aga samas tuttavalt.“ oli Maris hämmingus.
  „Vabandan. Ma ei ole Tilde, ega ei ole ma ka selle telefoni omanik Mathilde...“ vastati kuid Maris sekkus vastusesse; „Ma ei saa aru! Kuidas võib keegi võõras mu lemmiktädi telefoni üldse näppida! Anna mulle Tildet, kes sa iganes ka ei oleks!“ lausa karjus Maris telefonisse.
  „Sedand...seda, et, ma ei saa kahjuks telefoni Mathildele anda, kuna ta ei ole võimeline teiega rääkima. Väga vabndan!“ lausus Mirell ning vajutas kõne kinni.
  „Fakk! Mingi võõras eit võttis telefoni vastu! Pekki küll!“ närvitses Maris.
  „Heh, üritasin minagi kunagi oma naisukest eideks kutsuma hakata, kui üks rullnokk küsis mu käest   „Taat, kas sa tead ka mida eit tähendab?“ Vahtisin tölakil mokaga noorsandi ja tunnistasin, et ta pani mu suu kinni.
  „Vaata taat, sul on ilmselt vedanud, sest eit tähendab „eriti ilus tüdruk“ mainis viimane, kugistas oma homeerilise naeru alla ja karis koos oma burksiga mu silmapiirilt, püksid nii rebade peal, nagu oleks äsja püski sittunud,“ püüdis Ants Marist rahustada.
  „Ole vait! Kuradi Trevor, milleks talle üldse telefon, kui ta peab õigeks vastata siis, kui tuju on!“ ägestus Maris veel rohkem.
  Mehed vaatasid teineteisele otsa ja pidasid õigeks vaikida, kui Maris taas telefoniga rääkima asus.

  „Mida hekki! Idioot oled vä?“ karjus neiu kuid ühtäkki vajus ta nägu väga ära ning telefon potsatas ta käest põrandele mitmeks jupiks.

13-14. märts. 2017.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar