esmaspäev, 29. oktoober 2018

Lausuja

                         
LAUSUJA

Sügis näitas oma pahupoolt. Vaarikapõõsad, mis läbi imede teisel korral aastas vilja kandsid, olid just küpseks saanud ning nii mõnigi sügislill pungis. Siis ta tuli, talv, laotas õhtul hallad üle maade, näpistas õunu, mis alles puude otasas oma elu elasid ning laotas paksu lumevaiba üle aia. Nagu kutsumata külaline, kes ei tarvitse just õigel ajal õigesse kohta jõuda.
Rauli mediteerimismatt, mis eelmisel õhtul aiablangule ununes, külmus blangu külge ja hommikul, kui mees seda sealt ära tooma läks, rebenes matt puruks.
„Pekki küll, tuttuus matt, alles sõber Indiast tõi! Nii väike võibki mõne eseme eluiga olla, nagu mõne inimese omagi. Just siis kui hakkad kedagi või midagi armastama, õpid teda tundma, siis võetakse ta sinult ära. Ebaõiglane!“
„No, mis nüüd juhtus? Nägid tonti või?“ ehmatas Rauli abikaasa Jaanika, kui mees mossis näoga tuppa naases.
„Nägin jah, kogu maailm on tonte täis, eesotsas sügis oma kaamose- ja kargusetontidega. Kes kurat need neli aastaaega välja mõtles, kui need vett ei pea. Vaevu saab sügis alata, kui juba tuleb talv ja poeb ta liivkasti. Talv kestab meil lausa pool aastat, haarates endasse nii sügise kui kevade. Vale puha ju se nelja aastaaja jutt! See mind ei morjanda et viimastel aastatel on meile pisut troopilsemat suve antud, aga seda ka vaid näpuotsaga. Ometi on suve ju ka kolm kuud paberite järgi. See aastaaegade paika panija ei olnud kindlalt just terav pliiats, ajugeenius ka mitte. Jaanika, kui õige müüks maakodu ja suvila maha ning soetaks endale soojale maale kinnisvara? Ma lihtsalt ei talu enam neid külmi ja niiskeid ilmastikuolusid. Oktoobris juba võiks siit jeehat tõmmata ja naaseks alles aprillis. Kent ja Kelia on nagunii juba oma elu peal, mis meie, vanaksed ikka siin ennast vaevame. Ma mõtlen seda tõsiselt. Ära vaata mind ehmunud näoga, jah, ma olen Eestimaa patrioot aga no ma lihtsalt enam ei suuda. Niikui külmaks läheb, olen ma nohus ja nii kuni kevadeni välja. Mul on siiber juba.“ kurtis Raul.
„Sa ... sa ju ei mõtle seda tõsiselt?“ oli Jaanika nii hämmingus, et võttis lausa kogelema.
„Mis siin mõelda, tegutseda tuleb! Muidugi mõtlen tõsiselt. Kas meie ei ole tänaseks juba oma aega välja teeninud? Oma elu. Oleme lapsed suureks kasvatanud, millegist puudust just ka nagu ei ole, mida me siin passime. Päriselt. Kas sa arvad et Kendist ja Keliast on maakodus rabelejat? Nad isegi ei tunne selle vastu enam huvi. Ja suvila, see ka seisab ja mädaneb. Mul pole mingit tahtmist sinna investeerida. Aialappi me ka seal enam ei kasuta, kartula ja porkna ostame turult, no milleks?“ selgitas Raul.
„Ma ei tea ... Mis meie majast siis saab? Pealegi lubasin ma ju ämmale ja äiale, et me ei müü su sünnikodu maha, et meie suguvõsa jääb sinna paikseks.“ oli Jaanika kahtlev.
„Mina tean. Tean ka seda et ei Kendist ega Keliast ei saa iial rohenäppu ja, ausalt öeldes, mul pole tahtmist enam seda talu korras hoida. Milleks? Kelle jaoks? Meie majast ... kutsud oma ema seniks meie majja elama ja ongi asi korras.“ oli Raul põnevil.
„Ah, jäta! Mis sa arvad et mu ema tuleb nüüd maalt linna? Kuhu ta oma loomad jätab? Ta ei taha paari tundigi linnas olla kui juba kibeleb maale. Tal on aiamaa, tal on loomad, tal on...“ ei tahtnud Jaanika kuidagi nende uuendustega leppida.
„No kuule, ega ta ju talvel ometi aiamaal ei nokitse! Võtku oma loomad kaasa ja tulgu, meil siin ju ruumipuudust ometi ei ole. Minu pärast kasvatagu küülikuid kasvõi garaažis, nagunii on see paras putka, sinna ju autot ei mahuta, vene ajal ehitatud, moskvitši jaoks. Garaažis neil hea oma porknaid närida ja mingi radika võib ka sinna panna, et tuttsabadel külm ei hakkaks. Sea koksab praeks ja asi ants. Hea üldse et keegi pole koputanud et mu ämm siga veel peab, enam ju ei tohi, võid kopsaka trahvi kaela saada.“ Raul aina unistas.
„Ma vaatan et sa oled selle plaani juba ammu valmis mõelnud, aga ma ei tea...ma ei tea kas ma üldse kohaneksin võõrsil, oma kodu on ikka oma kodu. Pealegi jääks siis minu ematalu unarusse. Vaevalt et ema soostub seda tegema.“ oli Jaanika endiselt skeptiline.
„Kuule, Vant saaks seal ju silma peal hoida, kütta ja elada. Nagunii ta ju poole kohaga elabki su ema juures, nagu sulased ikka. Kõike annaks korraldada kui vaid sina asjaga kaasa tuleksid. Mõtle, Jaanika, sina ja mina ja soojamaa paradiis! Mida sa hing veel ihaldada oskad!“ muigas Raul.
„Ma ei teadnudki et minu mehes romantik peitub, va meelitaja! Olgu, ma luban et kaalun asja. Kõigepealt tuleb emaga rääkida, kas ta üldse nõus on. Ja...mis sa mõtled et kohe lambist on sul kinnisvara võtta? Ja kas me rahadega välja tuleksime ja...töölt tuleks siis mul lahti võtta? Mis sinul viga, oma firma, jooksupoisid olemas, aga mina...ma ei tea, olen harjunud juba pool oma elust õmblejana töötama, ma ei oskaksi muud tööd.“
„Kes sul tööst rääkis? Oma firmat saan ma jah kaugjuhtimise teel juhtida, aga sinust saaks kodune proua, ammu olen sulle juba öelnud et jää koduseks, mis sa nende sandi sentide eest seda seanahka seal üldse vead. Mõttetu!“ pakkus Raul.
Juba kuu aja pärast lendasid Raul ja Jaanika Kreekasse, Ateena südalinna, kuhu nad suhteliselt soodsalt endale elamise soetasid. Talukoht jäi küll alles, nad renitisid selle ühele noorele ja hakkajale perele välja, aga suvila müüsid nad maha.
„Oh, Raul, ma olen nii õnnelik, et sa mul olemas oled!“
„Ütle veel et keskkoolis alguse saanud armastus sureb hiljemalt paarikümne aasta pärast. Meie oma õitseb nagu talvine Ateena, iga päevaga üha kirkamate lillede näol. Aga meie pesemunast saab siiski Eesti kodanik.“ oli Jaanika sedapsi olekus eriti armuline. Talle meenus kuidas üks Eesti tuntum nõid olevat lausunud, et teises kliimas elades rasestub Jaanika lausa esimesest vahekorrast, ja tal oli paganama õigus.


29.oktoober. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar