teisipäev, 2. august 2016

Siis, kui sulle Venemaalt raamatu eest marineeritud kukeseeni kingitakse

Pildiallkirja lisamine
  Jah, te lugesite pealkirja õigesti. Täna, kui me naabrinaise ja Germoga kesklinna silla juures suve nautisime, tuli mulle kõne, et suurel Venemaal olla mu Segaverelist loetud, olevat väga meeldinud ning selle eest saadeti mulle purk marineeritud kukeseeni. See oli nii armas üllatus, et vajas eraldi blogimist. Jah, sain juba seened kätte, aga avada veel ei raatsi, see ju head energiat tulvil ja...las ta ehib veel mu hoidiste riiuleid. Igal juhul olen südamest tänulik. Aitäh! Sellised asjad inspireerivad ja motiveerivad edasi kirjutama. Täna ma seda ka tegin, kirjutasin ühe nn mininovelli.
  Minu esikromaani Segavereline lehekülg on ka facebookis olemas. Ka minu käest saab seda veel osta vaid 5 euro eest. (postiga saates lisandub postikulu). Apollodes on läbi müüdud ja Rahva Raamatus on viimased müügil. Lehekülge saate uurida SIIT.

kesklinna silla ääres
veelinnud silmapiiril


   Väike jalutuskäik mahtus ka tänasesse päeva. Nüüd on kesklinna sillaga lepitus leitud, kuigi pikka aega eirasin selle juures jalutamist. Lihtsalt kurbadel sõnumitel on võime meie meeleolusid kõvasti muuta ja mõjutada. Aga täna olen juba eelkõige endaga rahu sõlminud ja imelised kaks tunnikest jõe kaldal möödusid kenasti. Pilti tegin ka. Pardid olid ägedad.

  Eile sain ka melissi purki. Pisut infot melissitee kohta:


Andmed Vikipeediast:

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Lehed eritavad intensiivset sidrunilõhna, eriti kui neid katki hõõruda. Meliss tuleb lisada värskena, kuumutades kaotab ta oma meeldiva aroomi. Õitsemise ajal toimeainete koostis taimes muutub, mille järel lõhn ja maitse muutuvad ebameeldivaks, seega tuleks ürt koristada kindlasti enne õitsemist.

Kulinaarias[muuda | muuda lähteteksti]

Meliss sobib tänu oma sidrunilõhnale kõikide toitudega, millega sobib sidrun: salatidkala ja supid. Sobib ka külmadesse kastmetesse (eriti remulaadkaste), rohelisemajoneesi ja või koostisse ning äädika, kala- ja lihamarinaadide, magushapude puuvilja- ja köögiviljakonservide maitsestamiseks.
Melissist saab suurepärast teed, eriti hästi sobib ta kombinatsioonis kibuvitsamarjadehibiskuse- ja apelsiniõitega.
Melissi kasutatakse konservi- ja kalatööstuses ning alkoholitööstuses likööride (benediktiin ja sartröös), viina ja õlle maitsestamiseks.

Ravimtaimena[muuda | muuda lähteteksti]

Melissi eeterlik õli mõjub rahustavalt ja seda soovitatakse stressi ja unehäirete korral. Park- ja mõruained aitavad maovaevuste puhul.
Karmeliitide ordu mungad valmistasid alates 1611. aastast melissist nn karmeliidivett ehk karmeliitvaimu "Mellisengeist", mida peeti tõhusaks ravimiks [3]. Melissi segati sidrunikoorekoriandriseemnetemuskaatpähklinelgi ja kaneeliga ning leotati viinas. Usuti, et karmeliitvaim aitab oksendamise vastu ning paneb higistama. Tänapäevalgi müüakse apteekides sarnase koostisega toodet nimega Carmolis.
Aroomiteraapias kasutatakse melissiõli masendustärevustunetust ja närvidest tingitud peavalu raviva vahendina.

Meetaimena[muuda | muuda lähteteksti]

Melissi suhteliselt väikesed ja tähelepandamatud õied meelitavad ligi mesilasi ja kimalasiMesitarude vahele ja puuviljaaedadesse istutatud melissitaimed meelitavad ligi hulgaliselt putukaid. Hea meetaimena annab meliss omapärase maitse ja aroomiga mett (kuni 160 kg/ha)[3]


2. august. 2016.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar