teisipäev, 5. november 2019

INSULA. ELU SAAR - Emilia Aimra


 Sain just loetud Emilia Airma romaani "Insula. Elu saar." Ja mina arvasin enne selle raamatu kätte võtmist et kirjanikud Lea Jaanimaa ja Mari Sajo on kõik Soome eluga seonduva kirja pannud sest teiste autorite samateemalised raamatud pole üldse huvitavad olnud. Aga ma eksisin. Nautisin "Insula" lugemist täiel rinnal!

 Tuleb tõdeda et ma polnud sellenimelisest kirjanikust enne midagi kuulnud, sestap oli üllatus väga suur. No kuidas sa jätad ostmata kui Tammerraamat müüb seda peaaegu olematu hinnaga?! 90 senti raamatu eest on tegelikult naeruväärne ja ausalt öeldes minu jaoks (kui ma oleks autor) ka solvav. Romaani kirjutamine on suur ja tõsine töö, nii madalaks ei tohiks hinda mingi hinna eest lasta! Aga mis ma ikka nurisen, sain ju minagi selle raamatu omanikuks ja selle raha eest on raamatut küll ja veel! Üks viimase aja meeldivamaid elamusi. Ausalt!

 Lesknaine põgeneb Soome elama ja tööle. Punases Tampere linnas leiab ta tööd raamatukoguhoidjana. Raamat kajastab selgelt kuidas tegelikult soomlased eestlastesse suhtuvad ja need suhtumised pole mitte sõbralikud. Ikka oled sa risti-põiki neil hambus ja sinu peale vaadatakse viltu, ole nii hea tööline või inimene kui tahes! Pole see Soome mitte Imedemaa, nagu arvatakse!

 Raamatu tegevus toimubki põhiliselt Tamperes aga selle raamatuga teeme põgusa reisi ka Prantsusmaale.
Tegelasteks on eestlannast Sade ja soomlasest Leo, kelle vahel süttivad tunded. Kas või mis nende suhtest saab, seda ma ei reeda.

 Palju on juttu ka sõjapõgenikest, kellest üks värvikamaid tegelasi on ukrainlane Pavel ja venelanna Babulja. Viimane on kõrges eas memm keda Sade ja Pavel justkui oma pereliikmeks peavad.

 Leo, viiekümnendates soomlasest meesterahvas, kes on oma pikka abielu lahutamas, tutvub lesknaisest Sadega. Nende suhe on algusest lõpuni põnev. Siin mängivad kindlasti rolli ka erinevast rahvusest tegelased kellel on erinev (mõtte)maailm, arusaam elust ja temperament. On ju ka tegelikult Leo eestlaste suhtes skeptiline aga Sade loomus paelub teda sedavõrd et mustad mõtted kaovad...

 Reisil Prantsusmaale juhtub midagi, mis lööb lõhe nii Leo kui Sade suhtesse kui ka raamatu romantilisesse ossa. Mis saab edasi? Kas nad jäävad kokku? No ma mitte ei taha rohkem reeta, loe ja saad teada!

Ülihea raamat! Soovitan kuumalt!

Rahva Raamatu lehelt:
Raamat

INSULA. ELU SAAR

Autor: EMILIA AIMRA
 2 Google +0  0 Share0
Romaan Sade Seemanist, kes on sunnitud majanduspõgenikuna Eestist Soome tööle ja elama minema.
"Ma peaksin olema õnnelik sellegi pisku üle, et võin kiirustada turvalisse laeva. Kuid meri on kui piir, mis tundub veelgi läbipääsmatum kui enne. Selle piiri ületamisel algab koheselt koduigatsus ...
Sulgen hetkeks silmad ja mõtlen: hoolimata sellest, et mu eelmine maailm on purunenud, ei taha kaotada lootust ... ja unistusi."
ISBN 9789949616367
Ilmumisaasta 2018
Keel eestikeelne
Formaat Pehmekaaneline
Lehekülgi 256 lk
Mõõt 220x150x15 (mm)
Kirjastus TAMMERRAAMAT
Lisamise aeg: 02.05.2018  
22.50 0.90 €
Kaupluses püsikliendile: 0.90
Kaupluses: 0.90 €
Kaup kätte: neljapäev 07.11




5. november. 2019.a.
Vana-Rääma

2 kommentaari:

  1. Ohohoh, leidsin kogemata minu raamatu arvustuse.

    Tore, et meeldis!
    Kirjutasin Insulat raske südamega ja murega elust minu ümber, siin,soomemaal.
    Muuseas, ongi raske nö ilma nimeta kaardile ja nähtavaks tulla. Raamatupoes topitakse kusagile ülemisele riiulile, kuskil-keegi ei kajasta, vaid samad tuttavad nimed "rikastavad" Eesti kirjanduse maastikku.
    Soomes siiski saaab iga uus raamat ilmudes mingisugusegi arvustuse, sest isegi negatiivne oleks parem, kui tühjus.
    Olen palju mõelnud, kas mul tasuks üldse pingutada ja välja anda kolmas .... ja ehk viieski, kui nende saatus on sama: suure raamatupoe kõrge riiul...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii armas! :) Tere!
      Jah, päris raske on reel püsida, etteotsa upitatakse tuntumaid nimesid tõesti. Aga mulle tõsiselt see raamat meeldis ja loodan peagi järgmist raamatut lugeda!
      Libedat sulge!
      Kolleeg Margit.

      Kustuta