neljapäev, 25. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 23.pt


    1. peatükk

Marietil olid vabad käed. Ta sebis isegi furgoonauto ja aega oli tegutseda küll, sest vanemaid polnud kodus juba nädalajagu päevi. Müügiks läks kogu kodutehnika, ehted, parimad hilbud, kallimad vaibad, isegi mikrouunid, üks kristallist laearmatuur ja kogu Marieti toa sisustus. Külmkapi tegi ta ka täitsa tühjaks ning isegi kuivained viis minema, ning terve ploki suhkrut ja saku originali õlut. Mariett keeras ukse kenasti lukku ja läks. Õhtuks oli kogu seltskond pilves ja lausa nii, et üks neist punkriasunikest suri üledoosi kätte. Marietist oli saanud ka juba süstiv narkomaan ja heroiin, mida ta tarbis, polnud just odav.
Kui Mairold magas öösel hästi, siis Tiffani ei saanud und, süda valutas ja hing oli haige. Küll nägi ta une-ärkamise piiril Marietti unes, küll Lorietti. Mitte miski polnud sujunud ning naist ajas närvi, et vanamees nii rahulikult magas, aga eks suur kogus kanget alkoholi omli oma töö teinud. Aga Tiffanile mõjus kange alkohol vastupidiselt, ta ei saanud magada, sest süda puperdas ja läikis.
Hommikul, enne teele asumist manitses Matheo, et sõber ikka koos perekonnaga ta juubelile tuleks ning Mairold lubas tulla. Urmi pakkis külalistele teepeale ohtralt külakosti kaasa, sest tema vaaritatud hoidistelaadung oli nagu kogu vallale tehtud. Tavaari jätkus seentest moosideni, ning lausa mitu plokki põdralihakonserve ladus perenaine autosse. Mairold püüdis küll sõpra ja ta naist peatada, aga ega nemad kuuletunud. Mitte ükski külaline polnud siiani nende juurest tühjade kätega lahkunud.
Kogu sõidu aja külast Võrru jälgis Tiffani tee äärt, lootes näha tütart, kuid lootus suri iga sekundiga. Nad tegid veel enne hotelli jõudmist Võrule mitu tiiru peale, kuid ei midagi. Tiffani jaoks oli puhkus läbikukkunud. Ta tuju oli nullis ja teda ajas isegi lobiseva lapselapse hääl närvi. Rääkimata mehe küsimustest.
Kui nad koju jõudsid, märkas Mairold, et keegi oli suurema autoga hoovis käinud ning nuputas kes teda küll otsimas käia võis. Helistanud ei olnud ju peale Robi keegi. Kui ta sellest Tiffanile mainis, läks viimane närvi, kartes, et mõni kunde on teda otsimas käinud.
Naine keeras maja ukse lahti ja pidi shoki saama, maja oli poriseid jälgi täis ja kõik oli pahurpidi keeratud. Mairold võttis taskust telefoni ja valis juba politsei numbri, kuid Tiffani katkestas teda, sest talle meenus kohe, et selle taga võib olla nende oma tütar.
„Misasja? Ma ei usu iial, et Loriett tuli koju laamendama!“ Mairold oli hämmingus.
„Kas sul on ainult üks tütar või? Ma ei usu ka, et Loriett sellist asja üldse korraldaks, aga Marietist usun ma kõike. Ise viskasid ta kodust välja, söö oma puder ise ära ka! Oleks sa pollarid kohale kutsunud, jäänuks sa ise süüdi. Muudkui aga helsitama! Mõtle enne ka!“ Tiffani oli väga kuri mehe käitumise peale.
Kui nad olid majale tiiru peale tinud, istusid nad kööki ja ei osanud midagi teha.
„On siis vaja seda kodutehnikat pidevalt uuendada!? Hea noosi said nad küll. Ja see on siililegi selge, et üks meie tütardest on selle taga, sest võõras varas oleks ukse maha murdnud, ja lukustanud poleks ta seda niikuinii. Mida me nüüd teeme?“ Mairold oli segaduses.
„Mida teeme, mida teeme, oled ikka põmmpea küll! Vaheta ukselukk ära!“ Tiffani imestas, et nad varem selle peale ei tulnud, kuigi ukselukk ei pea kedagi, kui ikka suurim soov vargile minna on.
„Ohh, naisuke, sa oled mu terane ikka küll! Kutsun kohe lukuabi.“ Mairold hakkas taas numbrit valima.
„Sooda oled või! Ennem tuleb see hooramaja ära koristada, sa ei tea iial milline tegelane seal lukuabis töötab, võibolla on vana ment? Su hallid ajurakud hakkavad vist ära kärbuma!“ Tiffani vihastas mehe peale ja talle ei jõudnud kohale, et Mairold mõtlematult iga asja peale telefoni haarab. Bossu värk, pole harjunud ennast liigutama, on harjunud, et iga kõne pärast tullakse ja tehakse tema eest kõik ära. Omal tal nii palju mõistust peas ei ole, et ise lukk ära vahetada, aga raha raatsis iga liigutuse eest välja käia. Eks see rahanumber muudagi inimesed mugavaks ning rumalaks, tahtejõuetuks. Aga Tiffani pidi tunnistama, et vanaisa kohustustega saab ta mees ideaalselt hakkama, kas on tütre pärast vesi ahjus või ta tõesti hoolib lapselspsest. Küllap hoolib, sest tegelikult on Mairold Tiffanile kogu aeg pinda käinud, et tahab endale poega. Nüüd ta siis saigi, olgu poisile nii isa, kui vanaisa eest. Lapse ise niikuinii ei näita mingisugust huvi lapse vastu. Las tal olla siis vähemalt vanavanemadki.
„Olgu, rahune nüüd maha!“ Mairold pani poisi süleast ja hakkas tegutsema, kuigi ta meelsamini oleks poisiga kodust jalga lasknud ja naasenid alles siis kui kodu korras on. Mees tagutses ja mõtles välja plaani.
„Tiffani, ma lähen ostan uue uuni ning midagi söögipoolist. Kõht on kole tühi.“
„Mine, aga võta see marakratt ka ühes, sest ta ei lase mul siin muidu midagi teha. Ja uun osta hall, ma neid valgeid ei taha, lähevad köögiaurude käes kiiresti kollaseks ja enam neid valgeks ei saagi.“ Tiffani võttis paberi ja pani sinna kirja mida poest vaja on, sest meeste pea ei pea midagi kinni, aga omale õlut ostmata nad kunagi ei unusta.
„Heakene küll, saab tehtud.“ Mairold võttis poisi ühes ja nad sõitsid ostlema.
„Appi, kõik mu ehetekollektsioonid on läinud. Appiii! Mis nüüd küll saab? Ma löön selle tüdruku maha, kui ta kätte saan! See on siis tänu selle eest, et ma ta üle kuldanud ja ära hellitanud olen! Aitäh, tütarke, aitäh! Raisk!“ Tiffani vaihastas kui ta nägi magamistoas tühjust, kogu kraam oli kaasa võetud, isegi hõbeehted, millel tänapäeval enam väärtust ei ole. Ka kallid näo-, jala- ja kerhakreemid olid varastatud ning hirmkallid lõhnad, mis maksid lausa hingehinda.
Tiffani hakkas suurel häälel nutma, sest ta oli purupaljas. Tema vanemad rügasid palehigis väljamaal tööd teha, et tütar saaks kullas ja karras ringi käia, aga nüüd oli kõik see vastu taevast lennanud. Ka kõik need kallid hilbud, mille tarvis naine oma keha müünud oli. Mitte midagi ei olnud enam alles, isegi aluspesu mitte, sest Tiffani kandis firmabrändidega aluspesu ja ka üleriideid. Naine tundis ennast alasti kogu maailma ees.
Mairold jõudis lapselapsega koju õigeks ajaks, sest enamvähem kogu elamine oli kraamitud. Kuid ta nägi naise nutetud silmi ning hakkas muretsema.
„Mis juhtus?“
„Juhtus see asi, et ma olen purupaljas, mul ei ole enam mittemidagi. Kõik mu kallihinnalised ehted, hilbud ja kõikvõimalikud asjad on varastatud. Isegi pesu. Mul ei ole mitte midagi...“ nuuksatas Tiffani.
„On tüdruk, raisk!“ Mairold oli maruvihane ning otsustas, et peab hakkama uurima kus Mariett elab.
„Saad sa aru, meie näeme vaeva, rügame tööd teha, et kodu oleks ilus, et pere ei tunneks millegist puudust ning siis tuleb plika ja teeb, otseses mõttes, üks null. Ma lihtsalt ei saa aru kellesse see laps on. Tal ei ole millegist puudus olnud. Mille eest küll selline karistu!?“ Tiffani äng aina süvenes. Aga kahjuks ei näinud naine oma vigu. Olgugi, et kodu oli korras ja kõik eluks vajalik olemas, näitas naine tütrele, või õigemini mõlemale tütrele halba eeskuju. Tüdrukud häbenesid oma ema juba lapsena. Ega armastust materiaalsete asjade kinkimisega ei osta!
„Ma lähen välja. Hoia poisil silma peal,“ kadus maruvihane Mairold kodust. Ta sõitis ringi ja uuris kõikvõimalikest kohtadest kas keegi on Marietti näinud, kuid ei mingit kontakti. Lõpuks otustas mees pandimajja minna ja....sealt ta avastas oma naise ehted. Mees püüdis välja uurida kes need müüki tõi, kuid poodnik mainis, et info on konfidentsiaalne. Alles ähvarduse peale sai ta teada noormehe nime, kes asjad pandimajja toimetas. Mairold sõitis noormehe aadressile, lõhkus kaua ukse taga, aga keegi ust avama ei tulnud. Vähemalt oli tal aadress teada ning Mairold otsustas, et ta ei peatu enne, kui on noormehaga kontakti saanud. See oli selge, et pandimajakülastaja võib ta tütre tuttav olla, kuid samas võis Mariett ka maja võtme anda ja teised tegutsema saata, aga seda variati Mairold ei usu, sest Marieti tuba oli viimseni tühjaks tehtud. Ilmselgelt oli tütar ise asja üks suuremaid süüdlasi.
„Nii! Sain aadressi teada ja ma löön selle mehe maha! Ma tapan ta lihtsalt ära, külmavareliselt, oma käega!“ Mairold raevutses ja Tiffani ehmatas.
„Räägi asjast. Millist meest sa nüüd tapma hakkad?“
„Ma löön ta, raisa, maha! Viin metsa ja löön maha! Ei mingit hellitamist enam!“ Mairoldi silmad lausa pillusid tuld välja.
„Rahune nüüd! Ma arvan, et Mariett on asjaga seotud,“ väitis naine.
„Raisk!“ Mairold võttis kti ja andis naise kätte, seal sees olid Tiffani ja Marieti ehted, mille perepea kalli raha eest pandimajast välja ostis.
„Kus kohast sa need nüüd kätte said? Nägid tütart?“ Tiffani oli hämmingus.
„Mida sa ise arvad!?“
„Ma, ma ei oska midagi arvata. Mis mehest sa soiud?“
„Mul on selle mehe aadress, kes need ehted pandimajja toimetas, olemas, aga ma ei saanud teda täna kätte. Kuid ma ei jäta, hakkan iga päev selle maja ukse taga käima, kuni mehe kätte saan. Plika saab oma karistuse. Ma ei jäta seda asja niisama. Määrin või oma köäed verega...“ Mairold oli kõigeks valmis.
Tiffani oli hirmul, sest kartis, et sellises afektiseisundis on mees kõigeks võimeline, ka kõige hullemaks. Kaalul oli ikkagi nende tütre elu, midagi tuli ette võtta, kuid mida. Naine näppis oma ehteid ja tundis, et ei taha enam neid, kuid ei julgenud mehele öelda. Tema jaoks ei olnud nendel ehetel enam sellist aurat nagu enne, need olid rüvetatud ja mustadae jõududega seotud. Naine viskas ehted köögikapi sahtlisse, istus laua taga ning trummeldas sõrmedega laual, nagu otsiks sealt probleemist väljapääsu.
„Oota, rahaune nüüd! Ehk nägi keegi sind tolle maja aknast ja lihtsalt ei tulnud ust avama. Me peame mingisugust teist taktikat kasutama, kasvõi midagi välja mõtlema, valetama. Nii võidki sa teda otsima jääda. Politseisse ka minna ju ei saa, ikkagi oma tütar asjaga seotud. Kannata natuke, ma katsun mõelda mida teha, ja katsu sina ka.“ Tiffani rahustas meest ja talle tundus, et sellest oli abi.
„Jah. Ma rahunen. Aga ma ei jäta seda niisama. Oot, Meelisel on ju politseis tutvusi, ehk annab selle mehe kohta lähemalt uurida.“ Mairoldile tuli meelde, et ta hea sõber, kes küll nüüd juba Kaitseliidu palgal on, kuid aastakümneid mendina töötas, pääseb andmetele ligi ja sealt saab juba mehe kohta rohkem teada, sest guugle ei vii kuhugile.
„Nuvat, homme uuri asja. Aga tasa ja targu. Meelis mõistab sind ja ehk ei pane seda asja suure kella külge, aga vaata, et sa mainid Marietti ka. Ja seda miks ta kodust lahkus. Sa pead olema aus,“ manitses naine.
„Jajah. Ma olen väsinud, lähen, viskan pikali,“ teatas Mairold ja kadus magamistuppa.

„Mitte mingil juhul ei tohi asja ametlikult politseisse anda, siis on minu elul lõpp!“ Tiffani mõtles ainult endale.

25. jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar