kolmapäev, 24. jaanuar 2018

Üksinda Maailmas 21.pt

  21.peatükk

„Ohhoo, minu naisuke harib ennast kultuurselt! Tubli, väga tubli vanaema!“ Mairold möönas, et ta naine teeb edusamme, sest ta oli üliharva näinud Tiffanit lugemas.
„Pagan! Mida sa ehmatad! Nii ruttu Soomes käidud? Sa ei taha seal vist üldse enam püsida!“ Tiffani pahandas, sest ta tahtis üksinda olla, pealegi oli ta ju hirmul, et keegi nii hilja ust lukust lahti keerab.
„Noo! Mul ei olnud täna plaaniski Soome minna! Nii lühike su mälu siis ongi. Rääksin ju, et sõidan Võrru sõjaväekaaslasele külla. Mil on üks äriasi ajada. Kus su mõtted küll ometi on, naiksuke?“ Mairold nentis, et ta naine hakkab vanaks jääma või pole tal mäluga kõik korras.
„Ok,ok, ju ma siis lasin kõrvust mööda. Ja pealegi need tööjutud on mind ammu juba ära tüütanud!“ Tiffani oli tõre, sest alalõpmata pidi ta tundide kaupa kuulama mehe tööjutte ja ta olin õppinud ennast mehe juttu kuulates välja lülitama. Tõsi küll, mingit Võru teemat ta uduselt mäletab.
„Vaata kus lops! Rahu, rahu nüüd! Muide, tead, ma,,,noh, kuidas nüüd öelda...“kogeles mees.
„Ütle nii nagu on!“ Tiffani nähvas, nähes, et mehel on midagi hingel, aga öeldud ei saa.
„Ma vist nägin Võrus Lorietti. Ära vaata mind nii, ma ei hakka hulluks minema. Kui see Loriett ei olnud, siis oli tema teisik ilmselt. Meil kõigil siin ilmas on teisikud ja võibolla ma lihtsalt tahan teda näha, aga, no....ta oli ikka väga Lorieti koopia, ainult nääpsukesem ja blond. Ma tahaks uskuda, et mu tütar on elus, elagu kasvõi Võrus, või kus iganes!“ Mairold pihtis oma nägemusest, ja ta oli nii kindel, et see blond piiga on ta tütar.
Tiffani vaatas meest avalisui, silmad pärani ja vett täis. Raamat langes ta näppude vahelt põrandale ja nutt tikkus vägisi kurku.
„Mul jooksevad praegu külmavärinad üle kogu ihu. Issand! Kas see võib võimalik olla? Kas minu tütar võib tõesti elus olla? Kus sa teda nägid? Saaks natukenegi mingeid vihjeid, küll oleks tore. Oleksin nõus sinuga Võrru teda otsima tulla. Oot, aga siis on ta ehk ka sealkandis elanike registris, ehk on ta aadress ja number isegi kusagilt leitav?“ Tiffani lahmis ja unistas suurelt.
„Kesklinna Konsumi juures nägin, käis ilmselt sisseoste tegemas. Aga ma tõesti ei tea kuhu ta suunduda võis. Tõesti ei tea...“ Mairold oli nukker ja kirus mõtteis iseennast, et ta polnud sellele suuremat tähelepanu pööranud. Talle tundus, et tütart meenutav naine oli isegi tema poole vaadanud kuid siis hiigelsuure kilekoti- ja seljakotiga lahkunud teadmata suunas.
„Oh sind küll, oled ikka saamatu!“ Tiffani oli kuri, et ta mees alatihti nii ajameelne on. Naine ise oli selliste asjadega täpne, ta sobis lausa detektiivina töötama, sest kui oli vaja mingis asjas selgusele saada, lahendas Tiffani selle asja alati enne ära, kui mõni võimujünger. Mairold tunnistas, et ta naisel on hea vaist, kordi parem, kui mehel endal. Aga eks ta oli Mairoldist ju palju noorem ka, täiesti noor naine, aga juba paar aastat vanaema, 33 aastane Tiffani.
„Ju ma siis olen. Aga hing on haige küll. Ei teagi mida teha. Matheo, mu kunagine sõjaväekaaslane kutsus mind oma 55 juubelile, mis toimub paari kuu pärast. No ja sa võid ju kaasa tulla, abikaasa ikkagi. Jääme ehk paariks päevaks sinna ning saame Võris ringi luusida? Kõike annab korraldada. Oled päri?“ Mairold tegi peas juba plaane.
„See on hea võimalus, aga...ei tahaks paari kuud oodata, läheks ikka enne. Võtaks puhkuse ja viibiks mõnda aega hotellis näiteks. Teine maakond, teine rahvas, huvitav loodus selle linna ümbruses. Mis sa arvad?“ Tiffani muutus aina kärsitumaks.
„See on täiesti mõeldav. Värskendame nii oma abielu ka,“ tegi Mairold Tiffanile silma.
„Ahahh, aitäh, mis abieleuvärskendus see ikka on, kui marakratt kogu aeg kaasas!“ Tiffani torises, sest ta läheks meelsamini detektiivi mängima ilma lapselapseta, kes sellise töö juures on pigem koormaks, kui kasuks.
„Rahune, naine! Sina teed tööd ja mina kantseldan lapselast. Sobib?“ Mairold pakkus väga sobiva variandi välja. Tiffani naeratas ja sirutas pöidla püsti.
„Ma katsun homme neid asju uurida. Ahjaa, ma sellel nädalal ju Soome ei lähe. Saaksid ehk kohe palgata puhkust?“ Mairold andis naisele aru ja nüüd tuli talle endale juba tahtmine Võrru sõita ning ta arvas, et ööbimisega ei tohiks probleeme tulla, isegi kui nad esimesel päeval ei peaks hotelli leidma. Sõbra uksed on mehele alati valla.
„Oot, helistan bossule,“ kadus naine telefoniga teise tuppa.
Mairold oli isutu. Kuigi ta teepeal sõi paar pirukat, ei tahtnud ta rohkem midagi, kuigi mehel oli öösiti söömise komme ning alati, kui ta koju jõudis, revideeris ta külmkappi.
„Noh, kõht nii täis, et süüa isegi ei taha või? Oot, kuhu sa selle toidulaari laadisid?“ Tiffanile meenus, et külmkapp kolises tühjusest.
„Ikka kõhtu! Kuhu siis veel? Räägi parem mida ülemus kostis!“ Mairold ei saanud küll aru mis toidust naine räägib, aga ta mõtted olid niigi hajevil, ning ta ei pööranud sellele tähelepanu.
„Homme lähen teen avalduse. Saaks küll ka neti teel, aga kohale minnes on ikka viisakam. Ja ma saan oma puhkusest nädala kätte, seega ikka palgalise. Saame terve nädala Võrus veeta lausa!“ Tiffanil oli ülihea meel, ning ta ei varjanudki seda. Naine läks ja põimis oma käed ümber mehe kaela, seslt sirutas need Mairoldi rinnakarvadesse ning nende kirg süttis nagu tikutuli. Isegi magamistuba jäi nende jaoks kaugeks.
Mairold usaldas naise vaistu ning nad peatused Tamula Hotellis. See asub maalilises kohas, Tamula järge ääres, mille vahetusläheduses asub ka rannapromenaad. Tiffani laenas hotelli rattalaenutusest ratta ning hakkas sellega mööda Võrut ringi sõitma ja nii mitu korda päevas. Vahel kõndis ta pikki kilomeetreid jalgsi, sest hotell ise juba asub kesklinnast vaid paarisaja meetri kaugusel. Kõige rohkem tiirles ta Kesklinna Konsumi lähistel, kuid ühtegi Lorietile sarnanevat naist ta kahjuks ikka ei kohanud. Tiffani oli kodus, mehe teadmata, välja printinud hulganisti tütre fotosid, kinnitanud neid erinetaesse linnaosadesse, majade, postide ja teadetetahvlite külge. Ka osade inimeste käest söandas ta küsida, kes ehk keegi on kohanud sellist tüdrukut. Kõik vangutasid pead. Mitte kellelegi, ei tulnud Loriett tuttav ette. Tiffani kaotas lootuse ning konutas paar päeva hotellis, külastas mitu korda sauna, mis nende sviidis asus ning jõi liitrite kaupa veini. Puhkus oli mõjunud talle pigem rusuvalt, kuigi lapselapsest sai ta puhata, sest vanaisa sai ideaalselt oma lubaduse ja rolliga hakkama.
Päev enne Võrust lahkumist sõitsid nad Matheole külla, kes elas loodukaunis kohas, Võrumaal, Koidula külas, mitte kaugel Koidula piiripunktist. Matheo rõõmustas külaiste üle väga, sõidutas neid mööda maakonda ringi ja eriti meeldisid külaistele Piusa jõgi ja sealsed koopad. Nad käisid veel Obinitsalt ja Võmmorski piiripunktis. Enne Võmmorskit meelitas neid üks uhke paisjärv, mille poole sõites tundus, nagu sõidatksid kurvi tagant otse järve. Seltskond klõpsutas seal mälestuseks pilte.
„Kus siis noormeperemees on kah? Ära ütle, et rügab alles tööd teha?“ Mairold avastas, et perepoega polegi õhtusöögilauas ja uuris tema kohta viisakusest.
„Ah, tead, noor mees, veri vemmeldab sees! Leidis teine endale lõpuks vist pruudi, no ise nimetab ta teda sõbrannaks, aga tänapäeva noorte asi. Küllap nad ikka kurameerivad, sest juba üle öö pole poissi kodus. Aga koju ta veel seda pruudinatukest toonud ei ole, ju ta siis ei kiirusta. Aga ega ta eriti temast ega suhtest rääkima kipu ka, on pigem ettevaatlik. Elas aastate eest õnnetu armastuse üle ja nüüd lõpuks suutis kellegi leida. Mul täitsa hea meel! Kartsime Urmiga juba, et jääbki teine vanapoisiks ja leinab elu aeg. On ka aeg juba, tahaks ka miniat majja!“ Matheo muheles.
„Matheo, mis sa vatrad! Neid naisi tiirleb poisi ümber nagu kärbseid peale vihma, aga tema elab liiga endasse. Oled sa ikka kindel, et ta kurameerib? Ma millegipärast kaldun arvama, et ta üritab kurameerida. Poiss küll moka otsast väitis, et tal on üks sõber, ärgu me kohe valesti mõistku ja sina, vanamees, lased siin külajutte lahti. Pipart sulle keelele!“ Urmi oli tõre, et vanamees keelt kannab, veel oma lapse peale. Olgugi, et ta ei pajatanud sellest kohalikele, aga ega ka oma aastatepikkusele sõbrale on näotu sedasi teha.
Matheo patsutas oma tõreda naise tagumikku ja sai selle eest obaruse vastu kukalt.
„Kes lööb-see armastab! Ta on meil setukas, seto verd, lahtise käe ja karmi lõuaga,“ tutvustas Matheo oma abikaasat. Ise muigas ja vaatas Urmit nagu äsjaarmunu.
„Küll on tore, kui mesinädalad kestavad terve elu!“ Mairold muheles ja piilus silmanurgast oma naist, aag see ajas suu kriipsuks ning kulmu kortsu.
„Aga mul pole ühtegi halba sõna kosta, kosisin ikka õige naise ära! Ta on mul väga usin rosin, muudkui koob, keedab ja küpsetab!“ Matheo oli alati vürtsitatud jutuga ja neil oli tõesti naisega suur armastus ning üliarmas villa, mis oli filigraanselt puhas, ei ühtegi tolmukübet ega ülearust asja majas. Kogu elamine oli maitsekalt sisustatud ning Matheo väitis, et see kõik on tema kalli kaasa kätetöö. Ju siis nii oligi.
„Kuidas siis teie kaskikutel kulgeb? Kumba poeg see nüüd siis on? Te ei taha ju öelda, et tegite veel vanas eas üllatuse endale?“ Matheo tundis huvi poisi vastu, kes kogu aeg vanaisa köe otsas rippus.
Tiffani ja Mairold vaatasid teineteisele otsa. Mairold sai naise pilgust aru, et vastama peab tema.
„Mis vanad me nüüd ikka nii oleme! Kas ta siis pole minu suust kukkunud?“
Matheo vaatas ühe nurga alt, vaatas teise ja vastas; „ära sa märgi, on täitsa vanaisasse!“
Loomulikult sai mees aru, et tegu on lapselapsega, kuid nähes, et sõber ega ta naine ei taha oma perest rääkida, ei pomminud ta neid rohkem küsimustega ka.
„Vanamees, ära uuri elu, jääd muidu ruttu vanaks!“ Urmi peatas piinliku vaikuse, mille käigus külalised juab kella vaatasid.
„Oh sa mu meie! Mina ja vanaks? Looda sa!“ Matheo muheles.
„Ja mis teie seda kelle nii hoolega uurite? Ega te ju täna siit omaeti liikuma ei hakka? Teeks paar pitsi ja naised saavad omakeskis olla. Meil majas ruumi küllaga, te ei pea lahkuma!“ Matheo ei tahtnud mitte sõbra peret minema lasta.
„Aitäh külalislahkuse eest, aga meil on hotell homseni broneeritud ja asjad ka veel seal alles,“ sekkus Tiffani.
„Ega need asjad jalgu alla ju ei võta! Hommikul saate siit kenasti startida ja meiega nüüd ilusa õhtu veeta. Näe, isegi poiss nühib juba silmi!!“ Matheo pakkus lahkelt öömaja.
Mairold ja Tiffani vaatasid taas teineteisele otsa ja nüüd tundis naine, et peab vastama.
„Jah, me võime siia jääda ja asjad tõesti ei kao hotellist kusagile.“

„Sul on ikka asjalik proua!“ Matheo tegi silma.  

24.jaanuar. 2018.a.
Vana-Rääma

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar